Hrvatska
StoryEditor

HEP pripremio otpremnine za još 1500 zaposlenika

08. Studeni 2015.

Do kraja godine Hrvatsku elektroprivredu (HEP) trebalo bi napustiti oko 1500 zaposlenih, Lider neslužbeno doznaje.

Navodno je riječ mahom o radnicima Distribucije i to onima koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovinu. Temeljem važećega Kolektivnog ugovora, svaki od njih trebao bi dobiti otpremninu u iznosu od 60 posto bruto plaće po godini za neprekinuti staž u HEP-u. U HEP-u, kojemu je na čelu Perica Jukić, bez oklijevanja potvrđuju samo ‘kako će u idućim mjesecima uz otpremninu otići još određen broj radnika‘, ne žele specificirati o kojem je broju ljudi konkretno riječ, a nisu u mogućnosti, tvrde, ni dati točan iznos otpremnina.

No izvori iz HEP-a kojima je predstavljena studija o previđenim otkazima do kraja 2015. godine, kažu da novo smanjenje broja radnika ne bi trebalo izazvati socijalne potrese jer je mahom riječ o osobama koje bi ionako za godinu-dvije ispunjavale uvjete za starosnu mirovinu. Prihvaćajući otpremninu reguliranu Kolektivnim ugovorom, ističu naši izvori, svjesno pristaju na manju mirovinu zbog penalizacije u povodu prijevremenog umirovljenja, ali zbog znatnog iznosa otpremnine smatraju da su na dobitku.Inače, proces restrukturiranja za HEP vodila je tvrtka PriceWaterhouse Coopers.

Od 2013. godine HEP je isplatio, temeljem odredaba Kolektivnog ugovora, 410 milijuna kuna za bruto otpremnine za 1648 radnika.

26. travanj 2024 13:29