Hrvatska
StoryEditor

HEP pustio u rad prvu punionicu za električna vozila koja za napajanje koristi solarnu energiju

15. Srpanj 2016.

HEP je ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, pustio u rad prvu ELEN LEAF punionicu za električna vozila. Radi se o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju.   

- Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena punionica predstavlja izvanredan spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije i upravo takvim spojem okolišno prihvatljivih tehnologija HEP pokazuje da prati europske i svjetske politike smanjenja emisija CO2, sprječavanja klimatskih promjena i očuvanja okoliša - izjavio je Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Ministar gospodarstva tehničke Vlade Republike Hrvatske Tomislav Panenić čestitao je HEP-u na punionici, te je pritom subvencioniranje kupovine električnih vozila naveo, premda se radilo o mandatu vlade prije njegova vremena, kao hvale vrijednu inicijativu.

– Daleko smo dogurali od električnih vozila koja  mogu biti u pogonu tek 15 minuta pa do ovoga danas – zaključio je Panenić.

ELEN LEAF stanica sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 KW DC i 43 KW AC, uz mogućnost istovremenog punjenja dvaju vozila. Pritom se kao pogonsko gorivo za električna vozila koristi energija dobivena iz solarnih panela. Pomoću solarnih panela ELEN LEAF stanica će godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije iz obnovljivog izvora (sunčeve energije).

Prototip je izrađen temeljem natječaja kojeg je provelo Hrvatsko dizajnersko društvo i na kojem je odabran rad i idejno rješenje dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović. Izvođač radova je tvrtka Elna kabel.

18. travanj 2024 07:35