Hrvatska
StoryEditor

HEP se zadužuje za 500 milijuna dolara

14. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

HEP u inozemstvu traži kupca za novo izdanje obveznica. Iz nacionalne elektroprivrede kažu kako im je cilj refinancirati izdanje obveznica koje im dolazi na naplatu u studenome 2017.

Riječ je o obveznicama izdanim 9. studenog 2012. u vrijednosti pola milijarde dolara izdanih uz prinos od šest posto, piše Jutarnji list. Trenutačna situacija na tržištu kapitala povoljnija je nego prije tri godine pa HEP može dobiti niži prinos za svoju obveznicu do oko pet posto.

Isplati li se Elektroprivredi ići u refinanciranje stare obveznice s takvim prinosom, ovisi o naknadi ugovorenoj za prijevremenu otplatu izdanja obveznica iz 2012. godine. Teoretski je moguće da HEP novim izdanjem obveznica želi promijeniti i neke tehničke uvjete ugovora potpisanog pri zadnjem izdavanju obveznica te promijeniti odnos s kreditorima.

HEP-ov menadžment odvažio se na novo izdanje obveznica odmah nakon što im je Moody‘s potvrdio kreditni rejting Ba2 i ocijenio ga stabilnim. Naime, utjecajna rejting agencija ustvrdila je početkom listopada da HEP drži 84 posto hrvatskog tržišta i da se dobro nosi s njegovom liberalizacijom. Vrijednost vide u vertikalnoj integraciji, energetskom miksu i hidropotencijalu koji ima nizak utjecaj CO2 plinova na okoliš. HEP-ovi minusi svode se na nedostatak diverzifikacije tržišta, odnosno ovisnost o hrvatskom tržištu, ovisnost o vremenskim prilikama, konkretno kiši te nužnost investicija u obnovu starih postrojenje. Jutarnji piše i kako je Moody‘s ocijenio da na HEP ne bi trebalo negativno utjecati stanje državnih financija u Hrvatskoj, kojima je ista agencija dodijelila niži rejting. 

26. travanj 2024 02:43