Hrvatska
StoryEditor

HEP u Hrvatskoj ima udio viši od 85 posto, a u Sloveniji veći od 12 posto

14. Prosinac 2016.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i dalje je tržišni lider na hrvatskom tržištu električne energije na kojem ima udio viši od 85 posto, a proširila se i na tržište regije, istaknuto je u srijedu na petom susretu kupaca HEP Opskrbe u Zagrebu.

"HEP je snažna, stabilna i organizirana kompanija koja se uspješno nosi s konkurencijom i može odgovoriti na sve energetske potrebe kupaca, koliko god one bile složene ili posebne. Zato je, i nakon gotovo osam godina od kada je tržište u Hrvatskoj otvoreno, HEP i dalje lider i drži više od 85 posto tržišta, a proširili smo se i na tržište susjednih država", naglasio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, pred više od 250 gospodarstvenika, kupaca HEP Opskrbe s područja Grada Zagreba i sjeverne Hrvatske.

Po iznijetim podacima, HEP na tržištu Slovenije ima tržišni udio nešto veći od 12 posto, a prve kupce ima i u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

I Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe, tvrtke u sastavu HEP Grupe, ističe kako HEP Opskrba nastavlja biti vodeći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, s više od 69 tisuća kupaca i prodajom od 6,8 teravatsati (TWh, odnosno milijarde kilovatsati) u prošloj godini.

Napominjući kako je ova godina bila obilježena najnižim veleprodajnim cijenama električne energije u proteklih deset godina pa je u prvom tromjesečju cijena bila samo 30 eura po megavatsatu (MWh), Jakaša je kazala kako su veliki kupci koji električnu energiju kupuju na tranše kao brokeri imali priliku iskoristiti ta tržišna kretanja. Neki od naših najvećih kupaca taj su model već preuzeli pa energiju kupuju na tranše i na taj način aktivno upravljaju troškovima, naglasila je Jakaša.

Govoreći o budućnosti europskog tržišta električne energije, čiji je Hrvatska sastavni dio, direktorica HEP Opskrbe je podsjetila na dekarbonizaciju, potrebu zamjene fosilnih goriva energičnom energijom u djelatnostima grijanja, hlađenja i transporta do 2050. godine itd.

HEP Opskrba je spremna biti dijelom te budućnosti, poručila je Jakaša, izdvajajući neke poslovne projekte te tvrtke, kao što su projekti ELEN punionica za električna vozila, ESCO savjetovanje kroz koje kupcima pomaže da aktivno upravljaju procesima koji omogućuju uštede energije, kao i proizvod ZelEn odnosno električne energije iz obnovljivih izvora koji je, kako je istaknula, prepoznalo više od sto vodećih hrvatskih tvrtki.

19. travanj 2024 18:52