Hrvatska
StoryEditor

HEP ugrađuje nova brojila - struju ćemo plaćati po stvarnoj potrošnji, paušalni računi odlaze u povijest

28. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje.

Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati dobro načekati, javlja dnevnik.hr. Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest. 

- HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem, rekao je Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP - troškove će snositi sam. Minimalno 2 tisuće kuna.

Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju.

- Ukoliko brojilo omogući prikaz krivulje opterećenja tijekom dana kupac će onda vidjeti, ovisno o tarifnom modelu, danas je to samo ponuda dnevne i noćne tarife, al će vjerojatno u budućnosti biti više mogućnosti, moći će prilagoditi svoje navike potrošnji, ako želi, naravno, jeftinijoj električnoj energiji, objašnjava Žutobradić.

Neplatiše će HEP s mreže moći isključiti bez izlaska na teren. Ali, po novom - to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika.

20. travanj 2024 03:22