Hrvatska
StoryEditor

HEP zaposlenike nagrađuje s 48 milijuna kuna

29. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Prije nego što će otići s mjesta predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, Zlatko Koračević, sa sindikatima koji djeluju u tvrtki, utvrdio je tekst novog kolektivnog ugovora koji je na snagu stupio 1. travnja i vrijedi sljedećih godinu dana za 13.562 zaposlenika HEP Grupe, piše Jutarnji list.

Vlada je shodno odluci da se javnim službenicima i namještenicima ne isplaćuju božićnice i uskrsnice te naknade za korištenje godišnjih odmora, izdala i preporuku nadzornim odborima javnih tvrtki da se ta prava režu i u kolektivnim ugovorima tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, donosi Jutarnji.

Bivši predsjednik Uprave HEP-a i njegovi sindikati taj su naputak ispoštovali, ali je u kolektivni ugovor uvedena odredba kojom se izgubljeno nadoknađuje. Tako je dogovoreno da se svim zaposlenicima HEP Grupe u kolovozu ove godine isplati jednokratna prigodna nagrada u povodu Dana HEP-a u iznosu od 3550 kuna neto. Također se navodi da je od ukupnog iznosa 2500 kuna neoporezivo, a 1050 kuna oporezivo.

Odredbe o isplati prigodne nagrade u povodu dana tvrtke u prošlom kolektivnom ugovoru nema. S obzirom na to da je u HEP Grupi zaposleno oko 13.500 ljudi, HEP će u kolovozu za ovu namjenu isplatiti oko 48 milijuna kuna neto. Ukupan iznos bit će još i veći s obzirom na to da na oporezivi dio tvrtka plaća davanja državi.

Druga zanimljiva odredba ovog kolektivnog ugovora jest da se on ne može otkazati. Dakle, i slučaju bilo kakvih izvanrednih okolnosti koje bi prouzročilo loše financijsko stanje tvrtke kolektivni ugovor ostaje na snazi.

U pozadini priče u vezi s novim kolektivnim ugovorom stoji da je Zlatko Koračević, znajući da će biti smijenjen s mjesta predsjednika Uprave, odobrio pogodnosti radnicima želeći kupiti naklonost sindikata, vjerujući da će se pobuniti protiv njegove smjene. Radnicima HEP-a su kolektivnom ugovorom osigurane i mnoge druge pogodnosti.

27. travanj 2024 15:58