Hrvatska
StoryEditor

HERA ima novosti za distributere plina

15. Travanj 2013.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) će do sredine rujna ove godine donijeti nove metodologije u sektoru plina, među njima i metodologiju utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za distribuciju plina, a s početkom iduće godine počinje primjena novih propisa i u skladu s njima novih iznosa tarifnih stavki, najavljeno je iz HERA-e u priopćenju o sastanku s predstavnicima operatora plinskog distribucijskog sustava.

Sastanak s distributerima plina, a njih je trenutno u Hrvatskoj 36, održan je sredinom prošlog tjedna, a uz ostalo su upoznati s novim zakonskim okvirom te sadržajem i dinamikom izrade novih podzakonskih propisa.

U priopćenju, koje je HERA objavila na svojim internet stranicama, prenosi se i izjava direktora Sektora za plin i naftu u HERA-i Nikole Vištice kako žele što bolju komunikaciju te predstaviti novi način rada i ‘maksimalno uključiti plinski sektor u pripremu dijela regulative za koju je nadležna HERA kako bi 1. siječnja 2014. počela primjena novih propisa i novih iznosa tarifnih stavki‘.

Naime, opće uvjete opskrbom plinom, koji uređuju odnose opskrbljivača i kupaca, sada donosi HERA. U njima će, kako se navodi, biti znatno poboljšana zaštita kupaca, kvaliteta opskrbe, a detaljnije će se propisati postupak promjene opskrbljivača plinom.

Iz HERA-e najavljuju da će sredinom godine predstaviti i nova mrežna pravila plinskog distribucijskog sustava, a predstavnicima distributera predstavljene su i planirane novosti u metodologijama utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za distribuciju plina, utvrđivanja cijene nestandardnih usluga te utvrđivanja naknade za priključenja na plinski distribucijski ili transportni sustav i za povećanje priključnog kapaciteta.

Te metodologije će HERA donijeti u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o tržištu plina, dakle do sredine rujna ove godine, najavljuju iz HERA-e koja je distributerima predstavila najvažnije novosti kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za njihovu primjenu.

‘Predstavnici operatora distribucijskog sustava upozorili su da im zbog dugogodišnjeg neusklađivanja s realnim troškovima postojeće tarife nisu dovoljne za bilo kakva ulaganja u te sustave (njihovo održavanje, rekonstrukciju i širenje), a teško im je financirati i tekuće obveze. Zato su predložili da bi HERA trebala što prije povećati tarife za distribuciju plina‘ prenosi se u priopćenju.

Iz HERA-e pak naglašavaju da razmišljaju kako pomoći distributerima jer razumiju njihove probleme, ali i kako je preduvjet za promjenu tarifa cjelovita analiza efikasnosti poslovanja svakog operatora.

-U tom smislu, pri određivanju iznosa tarifnih stavki, pristup temeljen na novom Zakonu o tržištu plina predviđa da svaki operator distribucijskog sustava napravi plan razvoja sustava koji sadržava plan investicija i studiju njihove opravdanosti. Ako HERA prihvati taj plan, onda će prihvatiti i tarife koje će omogućiti njegovu provedbu- ističe Vištica.

Iz HERA-e ističu kako je sastanak s distributerima plina početak nove prakse redovnih konzultacija s predstavnicima energetskog sektora te najavljuju sličan sastanak uskoro i s predstavnicima svih opskrbljivača plinom.

19. travanj 2024 06:40