Hrvatska
StoryEditor

HGK: Marasa ne zanima gospodarstvo već politički obračun i razaranje Komore

31. Prosinac 2014.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju da je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavom da su HGK ostali "samo uhljebi" duboko uvrijedio stručnjake i poduzetnike koji djeluju u Komori te još jednom potvrdio da ga ne zanima gospodarstvo već politički obračun i razaranje HGK.

"Ministar Maras jučerašnjom je izjavom da su u HGK ostali ‘samo uhljebi‘ duboko uvrijedio i stručnjake HGK, među kojima 75 posto visokoobrazovanih, i poduzetnike koji djeluju unutar HGK. Također, još je jednom potvrdio da ga ne zanima istinski interes hrvatskoga gospodarstva već isključivo politički obračun i razaranje institucije", ističu iz HGK reagirajući na jučerašnju Marasovu izjavu da su najbolji ljudi otišli iz HGK, uzeli otpremninu, našli posao u privatnom sektoru, a zaposlili su se "bivši špijuni i raznorazni uhljebi".

"Postavlja se pitanje koje reference i koje iskustvo ima ministar Maras u poduzetništvu te koje je rezultate tamo ostvario. Vrijeme je da ministar gospodarskoj javnosti konačno obznani svoje stručne kvalifikacije i gospodarske i stručne kompetencije iz prijašnjih poslova dok nije postao ministar poduzetništva", ističe se u reagiranju HGK.

Zanimljivim također smatraju što "ministar koji je na plaći poreznih obveznika proziva druge uhljebima".

"Novo rukovodstvo HGK došlo je iz poduzetništva, s visokih menadžerskih pozicija, na dvostruko lošije uvjete. Nama nije bio potreban uhljeb, niti će nam trebati nakon rada u Komori", navode iz HGK.

Napominju kako je novo rukovodstvo HGK u sedam mjeseci provelo sustavne reforme, prepolovili su broj direktora i organizacijskih jedinica, smanjili broj zaposlenih za gotovo 30 posto, napravili uštede više desetaka milijuna kuna u poslovanju i pripremili set novih usluga.

"Koji se dio javne uprave tako reformirao", pitaju iz HGK te podsjećaju da se na ministrov prijedlog zakona o HGK očitovalo više od 600 tvrtki od kojih je 95 posto njih protiv takvog prijedloga.

Iz HGK ističu kako upravo oni u Komori nisu za očuvanje statusa quo Komore, upravo oni žele reformirati Komoru i to čine.

"Upravo smo mi za prelazak na dobrovoljno članstvo, ali u realnom prijelaznom razdoblju kao što je slučaj svugdje u svijetu. Došli smo iz realnog sektora, dobro upoznati s teškoćama poduzetnika, napraviti servis koji će služiti svojim pravim gospodarima, hrvatskim poduzetnicima", ističu iz HGK.

Smatraju kako bi se ministar Maras trebao bolje informirati o institucijama u čiji se rad upliće.

Vrijeme je da prestane obmanjivati javnost i iznositi neistine i kada je u pitanju izbor gospodarskih vijeća i Skupštine HGK. Istina je da predsjednik HGK ne bira niti članove Vijeća niti članove Skupštine, već ih biraju sami gospodarstvenici, navode iz HGK.

"Također je vrijeme da ministar poduzetništva predstavi javnosti kome su i temeljem kojih kriterija dodijeljena bespovratna proračunska sredstva. Vrijeme je da ministar poduzetništva počne voditi brigu o poduzetništvu. Dovoljno je reći da je od 2012. do 2014. ugašeno 49.242 poduzeća u kojima je radilo 66.483 zaposlenih", navodi se u reagiranju HGK kojeg potpisuju predsjednik HGK Luka Burilović te potpredsjednici Josip Zaher, Ivan Škorić i Domagoj Juričić.

19. travanj 2024 07:59