Hrvatska
StoryEditor

HGK: Možemo biti sretni ako u 2015. rast bude 0 posto

05. Prosinac 2014.

Od 2008. godine hrvatski BDP pao je preko 12 posto, industrijska proizvodnja pala je za 18 posto, promet u trgovini za 17 posto, građevinski sektor za čak 38 posto, izvoz za 8 posto, a jedino što se povećalo je nezaposlenost i to za 46 posto.

Ove  poražavajuće brojke u petak su novinarima prezentirali u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Mjere donositelja gosporarske politike u parcijalnog karaktera i ne daju nikakve rezultate. Javni dug enormno je porastao, a jedini koji se u ovim vremenima dodatno zadužuje upravo je država, dok se svi ostali razdužuju. Poslovna atmosfera u Hrvatskoj je pesimistično depresivna! - poručila je Jasna Belošević Matić iz HGK. Ističe kako država pod hitno mora prijeći u novu paradigmu gospodarske politike.

Iako Vlada svake godine govori da će one iduće biti bolje, a prema novim procjenama očekuje se da će se u 2015. ostvariti rast, u HGK-u su jako oprezni s optimističnim prognozama.

- Možemo biti sretni i smatrati uspjehom ako u idućoj godini postignemo nula posto rasta. Isto tako, pravi gospodarski rast može se očekivati tek onda kada BDP bude rastao tri, odnosno četiri posto. Od fondova EU do 2020. godine možemo očekivati, dakle rezervirano je samo za Hrvatsku, oko 8,5 milijardi eura. Taj novac uvelike će pomoći našem gospodarstvu jer to, ako su projekti dobro naposano, znači milijardu eura godišnje za gospodarstvenike - poručio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske insitutcije, poslovne informacije i ekonomske analiza HGK.

A upravo su fondovi EU spas za Hrvatsku. Iako brojni političari iz vladajuće garniture kažu da su do sada milijuni eura povučeni iz fondova, pravi efekt može se vidjeti tek za sedam godina od kada krene procedura. U našem slučaju, tek 2019. godine.

Ružica Gelo, direktorica za međunarodne odnose HGK kaže da su fondovi EU spasonosni za države istočne Europe, bez obzira što je u svim tim državama došlo do pada gospodarstva ulaskom u EU.

- Što je država siromašnija, to su EU fondovi sve važniji u javnim investicijama. U uvjetima krize kao što je sada u Hrvatskoj, EU fondovi jedini su izvor za javna ulaganja - zaključila je.

04. svibanj 2024 12:37