Hrvatska
StoryEditor

HGK očekuje rast investicija i u ovoj godini

01. Prosinac 2015.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da su u prošloj godini ukupne investicije porasle, na 46,6 milijardi kuna, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da se taj rast nastavi i u ovoj godini.

Prema u ponedjeljak objavljenim podacima DZS-a o kretanju vrijednosti investicija u prošloj godini, nastavljen je njihov lagani rast na godišnjoj razini, navode iz HGK.

Ističu kako je u 2013. došlo do manjih izmjena u metodologiji praćenja, tako da podaci za protekle dvije godine nisu u potpunosti usporedivi s prethodnim godinama, ali je ipak primjetno da se nakon četverogodišnjeg trenda pada započetog u 2009. investicije lagano oporavljaju.

Tako je vrijednost ostvarenih bruto investicija u prošloj godini povećana na godišnjoj razini za 3,2 posto, pri čemu su investicije u građevinske radove, koje imaju najveći udio u strukturi investicija, smanjene za 1,8 posto, a povećani su drugi oblici investiranja.

Investicije u novu dugotrajnu imovinu, koje čine oko 90 posto ukupnih investicija, povećane su za 2 posto, navod iz HGK. Pritom su najveće investicije među pojedinim djelatnostima ostvarene u javnoj upravi, obrani i obveznom osiguranju - potpomognute korištenjem EU fondova - te u prerađivačkoj industriji.

Najveći rast vrijednosti investicija u prošloj je godini ostvaren kod prijevoza i skladištenja - znatan utjecaj izgradnje novoga putničkog terminala Zračne luke Zagreb - javnih djelatnosti te u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane - prvenstveno obnova i izgradnja hotelskih kapaciteta.

Istodobno je zabilježen nastavak znatnog pada vrijednosti investicija u građevinarstvu te u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, ističu iz HGK.

Napominju kako podaci o ostvarenim investicijama u prošloj godini ipak pokazuju njihovu relativno malu vrijednost u odnosu na pretkrizne razine. Tako je, ako se zanemare izmjene u metodologiji, prošlogodišnja vrijednost investicija od 46,6 milijardi kuna bila približno 45 posto manja od 83,7 milijardi kuna koliko su investicije iznosile u 2008.

Struktura prema djelatnosti investitora također se znatno promijenila - 2008. se najveća vrijednost investicija bilježila u građevinarstvu, a i ostale djelatnosti, točnije prerađivačka industrija, trgovina i financijske djelatnosti bile su veliki investitori. Stoga su investicije javnih djelatnosti prema svojoj veličini bile tek na petomu mjestu.

Iako su takav pad vrijednosti investicija i promjene njihove strukture posljedica otežanih uvjeta zaduživanja na domaćem tržištu, visoke razine zaduženosti, pogoršanja financijskih rezultata, pada sklonosti investiranju te pada iskorištenosti kapaciteta, može se reći da je osnovni uzrok koji je do toga doveo veliki pad potražnje zabilježen u godinama najvećeg utjecaja krize, ističu iz HGK.

Stoga se, kako navode, "može očekivati da će trenutno prisutan lagani oporavak ukupne potražnje u ovoj godini dovesti do daljnjeg rasta vrijednosti investicija, što se već iskazuje i u strukturi BDP-a".

"Iako je u 2014. godini ostvaren rast investicija od 3,2 posto, ipak je ostvarenih 46,6 milijardi kuna gotovo upola manja vrijednost u odnosu na onu iz 2008. godine. S obzirom na trend  oporavka ukupne potražnje, u ovoj godini očekujemo daljnji rast vrijednosti investicija, što je  već vidljivo i u strukturi BDP-a", kaže u komentaru direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Nedavno je DZS objavio prvu procjenu o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini, pri čemu su bruto investicije u fiksni kapital porasle za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

19. travanj 2024 14:39