Hrvatska
StoryEditor

HGK otvara predstavništva u Šangaju, zapadnim zemljama, V4 i regiji

15. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

U novi sastav Skupštine Hrvatske gospodarske komore ući će više malih i srednjih poduzetnika, najavljeno je u ponedjeljak na sjednici Skupštine HGK

Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju izbora za članove tog tijela za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da se broj skupštinara povećava sa 77 na 95 kako bi se u rad Skupštine uključilo više malih i srednjih poduzetnika. Time će gospodarstvenici koji djeluju unutar udruženja HGK također biti članovi Skupštine.

Burilović se osvrnuo na reorganizaciju Komore, koja je, kako navode iz HGK, provedena praktički preko noći i u kojoj je budžet smanjen za 35 posto, kvaliteta poboljšana i uvedene nove usluge.

- Reforma je proces koji još traje. Radimo na redefiniranju uloge HGK putem novih usluga i javnih ovlasti što će biti dio Strategije Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2016. - 2020, istaknuo je Burilović dodavši kako očekuje da Komora bude istinski partner Vladi.

Iz HGK pritom naglašavaju kako se predsjednik Komore već sastao sa sedam ministara nove Vlade kojima su predstavljeni novi projekti poput dualnog obrazovanja, digitalne Komore, gospodarske diplomacije i dr.

- Što se tiče smjernica nove Vlade, one su dobro postavljene i dobro je što je oporavak gospodarstva njihov glavni cilj, jer je riječ o pitanju svih pitanja. No treba im pristupiti s punom odgovornošću, da ne bi izostalo ostvarenje, kako je bilo prijašnjih godina,  poručio je predsjednik HGK.

Iz HGK napominju i kako je tijekom sastanka s ministrom vanjskih poslova dogovorena suradnja oko gospodarske diplomacije, i to otvaranjem predstavništava u Šangaju, zapadnim zemljama (Italija, Austrija, Njemačka i državama V4) te u regiji (Beograd i Sarajevo), a da bi se suradnja ostvarivala primjerice upotrebom zajedničkih prostorija, za što je zainteresirana Hrvatska turistička zajednica. Komorski bi se djelatnici upućivali u veleposlanstva i konzulate, što bi značilo povratak gospodarskih atašea.

20. travanj 2024 14:46