Hrvatska
StoryEditor

HGK: Poslovno okruženje u Hrvatskoj mora biti predvidivo

03. Veljača 2015.

Poslovnu klimu u Hrvatskoj potrebno je poboljšavati, važno je da porezna politika bude konzistentna i da poslovno okruženje bude predvidivo kako bi investitori mogli planirati svoje poslovanje, istaknuo je u utorak potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove Domagoj Juričić na konferenciji "Doing business u Hrvatskoj: Napredak i novi izazovi".

Izvješće Svjetske banke Doing business vrlo je jasno u svojih 14 kriterija pokazalo gdje smo dobri, a gdje nismo. Napravili smo određene napretke u registraciji poduzeća, u brzini kojom se to radi, u izdavanju dozvola, ali postoji niz drugih kriterija koje treba poboljšavati, kazao je Juričić. Napominje kako se mora učiniti puno više u poboljšanju investicijske i opće poslovne klime.

Za poreznu politiku važno je da bude konzistentna, poslovno okruženje u Hrvatskoj mora biti predvidivo kako bi investitori mogli planirati svoje poslovanje, a ne da se za tjedan, dva ili tri cijela pravila igre promijene. To je ključno i od toga treba početi, istaknuo je.

Kazao je i kako je HGK današnju konferenciju organizirala kako bi se iskomuniciralo što se radi, koji su izazovi pred nama i što je potrebno učiniti.

To je važno iz razloga što je uočeno da unatoč postignutim određenim pomacima oni ne budu valorizirani u samom izvješću Doing business. Tako se u situaciji koja je teška, ali ne toliko koliko izvješće ponekad pokazuje, stvori dodatna psihološka barijera investitorima i partnerima iz inozemstva. Ako ispada da ste gori nego što jeste naravno da ljudi nisu zainteresirani raditi s vama, kazao je Juričić.

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić je istaknuo kako su trajanje sudskih postupaka, učestale promjene porezne politike najčešći prigovori investitora.

Hrvatska je u deset godina u izvješću Doing business rasla 53 mjesta, prošle je godine rasla 25 mjesta i očito je da se promjene događaju.

U izvješću "Doing Business 2015" Svjetske banke iz listopada prošle godine Hrvatska je zauzela 65. mjesto, što znači da je napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji, dok je prije te izmjene i uvođenja nove metodologije bila na 89. mjestu.

Nije sve riješeno, ali treba reći da su se neke stvari odradile i to je primjećeno i od strane Svjetske banke i od investitora, kazao je.

Napominje kako smo u odnosu na susjede prošle godine napravili značajan odmak. No još uvijek su zemlje s kojima se moramo ‘tuči‘ bolje od nas, a to su Mađarska, Slovačka, Češka.

U odnosu na regiju, BiH i Srbiju, napravili smo veliki odmak i otišli više od 30, 40 mjesta od njih i tu se zaista vidi značajan napredak u Hrvatskoj, kazao je Novinić.

26. travanj 2024 17:27