Hrvatska
StoryEditor

HGK traži hitno zatvaranje ilegalnih punionica plina, na tržištu 180 tisuća ‘potencijalnih bombi‘

22. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

- Postoji određeni broj malih punionica plinskih boca i mnogo onih koji pune, uglavnom izvan radnog vremena i u noćnim satima, na crno, putem tzv. skid jedinica za autoplin, koje nisu ni pod čijom kontrolom, što je suprotno zakonima. Te su boce često neatestirane i stare, a oni koji ih plasiraju na hrvatsko tržište tim radnjama dovode u opasnost potrošače i poslovne subjekte s kojima surađuju - kaže predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin (UNP) HGK, Branimir Palunko,  osvrćući se na upozorenje društva za zaštitu potrošača Potrošač jer, prema Zakonu o zaštiti potrošača, oni imaju pravo dobiti siguran i kvalitetan proizvod.

Palunko ističe da je prodaja ilegalnih plinskih boca posebice aktivna tijekom turističke sezone. - S ciljem prevencije i suzbijanja ovakvih i sličnih radnji, još u travnju ove godine upozorili smo mjerodavna ministarstva i inspekcije, ali nemamo povratnih informacija o učinjenom, ističe.

Dodatan je problem nered na tržištima susjednih zemalja. - Postojeći državni nadzor na tim tržištima ne funkcionira. Cijena ukapljenoga naftnog plina uglavnom je niža nego u Hrvatskoj i dio neispravnih plinskih boca tako ulazi u Hrvatsku i u EU rekao je Palunko dodavši da je tako, prema procjenama, na hrvatsko tržište ušla trećina problematičnih plinskih boca.

Pojedinačna odgovornost

Zajednica za UNP pri HGK nudi mjerodavnim inspekcijskim službama pomoć kod edukacije inspektora i suzbijanja sive ekonomije te rada na crno. - Tako ćemo zajednički smanjiti i broj  neatestiranih plinskih boca - zaključio je Palunko koji ponovno poziva mjerodavne inspekcijske službe Ministarstva financija i MUP-a da s inspekcijskim službama Mnistarstva gospodarstva pojačaju nadzor i da otkriju ilegalne punionice na skid te da zabrane djelatnost transporta i plasmana plinskim bocama tvrtkama i obrtima koji ne rade prema zakonima o fiskalizaciji i zaštiti potrošača.

Četiri ovlaštena velika distributera, uključujući i jedinoga hrvatskog proizvođača UNP-a, imaju sklopljene ugovore s trgovačkim društvima u zemlji i inozemstvu, koji za njih održavaju boce i prema zakonima RH svaki od njih odgovara za plinske boce koje napuni i stavi u promet na hrvatskom tržištu.

Prema podacima Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, na tržištu je u opticaju ukupno 1,8 milijuna plinskih boca od kojih je do 10 posto, oko 180 tisuća, neispravno ili bez odgovarajućeg atesta.

Inače, tijekom 2006. godine, bila je poslovna akcija kada je zamijenjeno mnogo starih boca koje su tijekom Domovinskog rata završile na hrvatskom tržištu i u tom je razdoblju stavljeno na tržište približno 800.000 novih plinskih boca.

Atestiranje svakih deset godina

Budući da se plinske boce, u skladu s hrvatskim propisima, atestiraju svakih deset godina, pomalo se na skladišta distributera vraćaju i plinske boce kojima je istekao atest, a koje se zatim obnavljaju ili uništavaju. Iz Zajednice za UNP HGK ističu također da se u pojedinim državama EU i kod nekih proizvođača, za razliku od hrvatskih propisa, plinske boce atestiraju svakih 20 godina.

Zajednica za UNP pri Hrvatskoj gospodarskoj komori okuplja sve najveće poslovne subjekte Hrvatske s područja ukapljenoga naftnog plina. Zajednica sudjeluje u javnim raspravama i daje mišljenja o nacrtima i prijedlozima propisa koji izravno ili posredno utječu na poslovanje članica. Mjerodavnim tijelima javne vlasti proaktivno predlažu aktivnosti, mjere i projekte.

Zajednica za UNP HGK želi jačati djelatnosti edukacije, informiranja, istraživanja i usluga u sektoru alternativnih goriva te pružati aktivnu potporu tvrtkama i njihovim potrebama u radu i razvoju. Aktivno sudjeluju u procesu dekarbonizacije prometnog sustava, smanjivanju ovisnosti o fosilnim gorivima te u povećanju energetske i okolišne učinkovitosti prometnog sektora. U partnerskom odnosu HGK i tijela javne vlasti žele oblikovati i razvijati javne politike u interesu gospodarstva i potrošača. "Potencijalne bombe"

Da situacija s ilegalnim punionicama pretpostavlja rizik i izmiče kontroli svjedoče izvješća iz Dalmacije gdje je u posljednjih desetak dana zabilježeno nekoliko incidenata, uključujući evakuaciju kafića i trgovina na splitskoj Rivi zbog curenja plina i vatrogasnu intervenciju u Getu gdje je u jednom od ugostiteljskih objekata izbio požar izazvan neispravnom gumenom cijevi i redukcijskim ventilom na plinskoj boci smještenoj u restoranskoj kuhinji.

Prema podacima Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, na tržištu je u opticaju ukupno 1,8 milijuna plinskih boca od kojih je do 10 posto, oko 180 tisuća, neispravno ili bez odgovarajućeg atesta.

- Da raspolažemo s prilično pouzdanim brojkama, potvrdili su nam i trgovci. U "istragu" smo krenuli nakon što smo, iz nekoliko izvora, čuli da je tržište preplavila nelojalna konkurencija, da se preko oglasnika i letaka prodaju plinske boce kojima je prošao atest ili ga uopće nisu ni imale. Drugim riječima, radi se o ilegalnim bocama koje su se našle na tržištu i koriste se u kućanstvima, a nisu sigurne, dapače, to su potencijalne bombe – komentirao je Igor Vujović, predsjednik Društva "Potrošač", za Slobodnu Dalmaciju.

17. svibanj 2024 12:42