Hrvatska
StoryEditor

HGK upozorava na nedostatak radnika u turizmu

05. Listopad 2016.

Problem nedostatka radne snage u turizmu postao je vrlo izražen, ocijenio je u srijedu na sjednici Udruženja hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) njegov predsjednik Ronald Korotaj, priopćeno je iz HGK.

On smatra da će tržište naći rješenje, ali da se na to nema vremena čekati, zbog opasnosti gubitka konkurentnosti.

Upozorava i da se stanje u graditeljstvu negativno odražava na turizam.

"Oni koji se spremaju ući u investicije ove jeseni znaju s čime se suočavaju... Došlo je do toga da imate projekt i novac, a da vam u konačnici nema tko raditi ili se pak javljaju iracionalne cijene", rekao je Korotaj te zaključio kako se mora pronaći način približavanja turizma i graditeljstva.

Predsjednik Turističkoga poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma upozorava da turističke tvrtke nisu mogle naći ni dovoljan broj sezonaca, a o kvalitetnoj radnoj snazi da se i ne govori.

"Treba ulagati u proizvod, ali u konačnici bolji proizvod bez dovoljno radnika ne znači ništa. Moramo nešto mijenjati", rekao je Palma.

Na sjednici su predstavljeni rezultati turističke godine 2016. i planovi za 2017.

U tom smislu, HGK najavljuje pojačano lobiranje za smanjenje PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva u hotelima i kampovima.

Na sjednici je najavljena akcija Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam koja će se održati 16. i 17. studenoga 2016. godine u Zadru, kao specijalizirana akcija za mikropoduzetnike.

16. travanj 2024 20:04