Hrvatska
StoryEditor

HNB 15 godina prao ruke od svega i podržavao život koji je doveo do krize

02. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Nadan Vidošević, predsjednik HGK-a, u intervjuu u novom broju Globusa žestoko se obrušio na guvernera, poslodavce i bankare izjavivši ako hrvatsko gospodarstvo ne bi preživjelo bez Komore.

Poziv guvernera HNB-a Borisa Vujčića na politički i općedruštveni konsezus prokomentirao je riječima ‘da nije tužno i tragično bilo bi komično‘ te usporedio narodnu banku s Poncijem Pilatom koji je ‘više od 15 godina prao ruke od svega i podržavao način života koji nas je doveo u krizu‘.- Mene samo zanima uključuje li to i HNB ili će ostati eksteritorijalni prostor i voditi i dalje svoju politiku? HNB je institucija koju nikada nije zanimala zaposlenost nacionalne ekonomije, koja je u ime lažne socijalne osjetljivosti kao čuvala stabilnost tečaja i koja se brinula da sve plaćamo jeftinije nego bismo to realno morali plaćati – rekao je Vidošević.Smatra kako se hrvatske devizne pričuve ne mogu više držati u stranim bankama uz kamatu od 1 posto, a za hrvatske tvrtke davati kredite uz kamate od 4 do 7 posto, pa i više.

Na pitanje na koji bi se način HNB trebao uključiti u rješavanje krize rekao je kako nije na njemu da guverneru dijeli savjete, no da bi se shvatio problem treba napomenuti kako je gotovo 20 godina vođena pogrešna gospodarska politika.- Mi moramo potonuti kao Titanic i samo je bitno da budemo blizu orkestra da nam trenuci budu što ljepši – oštar je prvi čovjek Komore koji smatra kako ipak dio društvene ‘oligarhije‘, stvorene posljednjih 20 godina, neće potonuti.

Na pitanje na koga točno misli nije htio precizirati rekavši da se radi o onima koji su tijekom deindustrijalizacije zemlje i devastacije svih dobara stvorili svoj kapital. - Mislim na kompanije koje nisu proizvele proizvod za strano tržište, ali i njima dolazi kraj s padom domaće potrošnje – smatra Vidošević.

Istaknuo je i drugačije primjere one koji su svoje poslovanje prebacili na međunarodno tržište te tamo imaju više od 80 posto realizacije te nisu nikada poslovali s domaćim javnim poduzećima. – Njih bi podržao jer oni će biti nositelji gospodarstva nakon promjene tečaja koji će doći prije ili kasnije – rekao je Vidošević.

Novinar Globusa dotaknuo se i vječnih kritika o obveznoj članarini i doprinosima za HGK te tvrdnji kako mali obrtnici nemaju koristi od komore. Vidošević je, braneći te namete, rekao kako je upravo HGK otvorio najvažnije tržište za hrvatsko gospodarstvo u posljednjih 15 godina, tržište jugoistoka Europe, bez kojeg hrvatsko gospodarstvo ne bi preživjelo.- Komora je prva stigla u Bruxelles, omogućila stalnu edukaciju poduzetnika, jedina strukturno obradila problem napuštanja tržišta CEFTA-e, omogućili smo velikom broju malih poduzetnika pozicioniranje na inozemnom tržištu… - nabraja Vidošević koji upozorava da nema Komore sve bi to radilo državno tijelo koje bi se plaćalo iz proračuna.

20. travanj 2024 18:13