Hrvatska
StoryEditor

HNB na repo aukciji prihvatio 158,1 milijun kuna vrijedne ponude banaka

04. Studeni 2015.

Hrvatska narodna banka u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 158,1 milijun kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Na šestu obratnu repo aukciju od kraja rujna, kojima središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu i smanjenje kamata, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 158,1 milijun kuna. HNB je prihvatio sve prispjele ponude po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,8 posto, isto kao i na prethodnim aukcijama. Datum reotkupa je 11. studenoga.  

Ujedno, danas dospijeva 311,1 milijun kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj aukciji. 

Obratnim repo aukcijama središnja banka utječe na kunsku likvidnost banaka, odnosno djeluje na potiskivanje pritisaka na rast kunskih kamata na novčanom tržištu. Financijsko je tržište, naime, reagiralo na primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa. Kako bi utjecala na povećanje likvidnosti u sustavu te korekciju tržišnih kamatnih stopa, središnja je banka krajem rujna najavila operaciju na otvorenom tržištu kroz obratnu repo aukciju, koja podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan.  

Iz središnje su banke tada najavili i da će radi održavanja stabilnosti tečaja i zadovoljavajuće kunske likvidnosti, ovisno o potrebi i procjeni, intervenirati na deviznom tržištu prodajom deviza, a također će koristiti postojeće instrumente monetarne politike kao što su repo operacije.

26. travanj 2024 11:39