Hrvatska
StoryEditor

HNB o Brexitu: Nema straha za stabilnost tečaja kune i bankarskog sustava

24. Lipanj 2016.

Hrvatska narodna banka (HNB) poručila je, nakon što su Britanci na referendumu odlučili napustiti EU, kako pomno prati situaciju na tržištu te da će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava. U priopćenju ocjenjuje da će potencijalni dugoročni učinci na Hrvatsku ovisiti o daljnjim potezima Britanije te tijeku procesa njenog izlaska iz EU.

- Tečaj kune prema euru ostao je stabilan, unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma. Istovremeno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima, navodi se u priopćenju HNB-a.

No, iz HNB-a ističu kako za ocjenu kratkoročnih učinaka rezultata referenduma "treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima, koji su izazvali značajnu volatilnost na financijskim tržištima".

I HNB navodi da je između Hrvatske i Britanije prisutna relativno niska razina trgovinske povezanosti.

Brexit neće ozbiljno pogoditi Hrvatsku zbog skromnih trgovinskih veza s Britanijom

- Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma kako na gospodarstvo EU, tako i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima Ujedinjenog Kraljevstva, vremenu i strukturi izlaska iz EU, učincima na političku dinamiku EU integracija, srednjoročnim do dugoročnim učincima svih ovih elemenata na financijska tržišta, između ostalog i na apetit za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora, zaključuju iz HNB-a.

24. travanj 2024 11:22