Hrvatska
StoryEditor

‘HNB se mora aktivirati u rješavanju gospodarskih problema‘

24. Listopad 2012.

Hrvatski je sabor poslijepodne raspravio izvješće o radu Hrvatske narodne banke (HNB) u 2011., koje je većina klubova poduprla, poručujući, međutim, da bi banke morale ponijeti dio tereta krize, kao i da bi Hrvatska narodna banka trebala aktivnije predlagati rješenja za oporavak gospodarstva.

Izvješće je podnio zamjenik guvernera HNB-a Relja Martić, koji je istaknuo da je uloga središnje banke osigurati financijsku stabilnost, relativno nisku inflaciju, relativno stabilan tečaj i, u trenucima krize, prilagodljivu monetarnu politiku. Niti se od monetarne politike može očekivati da sama i bez strukturnih promjena pokrene gospodarstvo i rast niti ju se, a i to se čuje, može proglasiti krivcem za sadašnju situaciju i spori izlazak iz ove situacije, poručio je Martić.

Martina Dalić (HDZ) smatra, međutim, da bi se Hrvatska narodna banka trebala prestati skrivati iza argumenata da nešto nije u njezinu mandatu ili da za nešto nema ovlasti, uključiti se u raspravu o ekonomskim problemima i iznositi ekonomsko stajalište. HNB mora preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju gospodarskih problema jer ima veliku komparativnu prednost, a to je ekonomsko znanje kojim se ne može podičiti ni jedna druga institucija u Hrvatskoj, poručila je Dalić.

Laburist Branko Vukšić Hrvatsku narodnu banku je prozvao da je dopustila lihvarski odnos banaka prema građanima i gospodarstvu. HNB je dopustila deviznu klauzulu i primjenu zatezne kamate do 14 posto. Dopustila je da banke svojim komitentima naplaćuju više od 200 naknada pa i naknadu za udisanje bankarskoga zraka, rekao je Vukšić.

Igor Rađenović (SDP) smatra da je neprihvatljivo da se banke nastave ponašati kao da krize nema, iako njihovi poslovni partneri dolaze u sve veće teškoće. Na dulji i srednji rok time se automatski pogoršavaju i uvjeti poslovanja banaka i toga su svjesni i bankari i oni samostalno poduzimaju određene mjere. Je li to dovoljno, što se još može učiniti i koja je tu uloga središnje banke, upitao je.

16. travanj 2024 10:48