03. svibanj 2014.

HND i SNH pozvali na "Pet minuta gromoglasne tišine"

liderhrt
liderhrt

Svjetski je dan slobode medija. Novinarsko društvo i Sindikat novinara pozivaju na akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" od 11.55 do 12 sati, kako bi upozorili na sve lošiji položaj novinara.

Čelnici novinarskog društva ističu da je u posljednjih pet godina bez posla ostalo između tisuću i pol i 2100 novinara, te da je iznimno teško u tiskanim medijima.

Još nije završena predstečajna nagodba u Europa press holdingu, a problema ima i u Novom listu, Zadarskom listu te u Glasu Istre. Gase se mnoga dopisništva i lokalne radijske postaje. Ni nakon deset godina pregovora nema nacionalnoga kolektivnog ugovora, jer poslodavaci nemaju razumijevanja, upozoravaju u HND-u.

Pokrenute su i aktivnosti protiv kaznenog djela sramoćenja, ističe predsjednik Novinarskog društva, Zdenko Duka: Poslodavci režu troškove i plaće, daju otkaze i položaj novinara je sve nestabilniji, a sve to odražava se na profesionalne novinarske standarde. Ustvrdio je i da takvo generiranje socijalnih problema i komercijalizacija medija postaju oblici cenzure i autocenzure svuda, pa i kod nas.

Postotak stanovništva koje uživa slobodu medija i dalje je 14% u svijetu, a to znači da svaka šesta osoba živi u zemlji u kojoj se jamči sigurnost novinara, država se minimalno upliće u medijska pitanja, a mediji nisu pod zakonskim ili gospodarskim pritiscima, navodi Freedom House (FH) u izvješću.

Prvo mjesto na listi kao medijski slobodne zemlje dijele Nizozemska, Norveška i Švedska po indeksu za 2013. S rejtingom 40 Hrvatska je među 197 zemalja 83. u skupini medijski djelomice slobodnih zemalja na listi, a takvo je mjesto zauzela i 2011.

Među medijski slobodne zemlje svrstane su od susjednih zemalja Slovenija na 39., te Austrija na 30. mjestu. Kao i Hrvatska djelomice su slobodne Mađarska na 71. mjestu, Srbija na 74. i Crna Gora na 78. mjestu. Iza Hrvatske su pak Kosovo na 98., Bosna i Hercegovina na 103. mjestu, a Makedonija na 122.

Svjetski dan slobode medija proglasila je Glavna skupština UN-a 1993. godine.