15. prosinac 2013.

HNS želi volonterskog predsjednika HGK, SDP protiv

lider.media
lider.media

HNS uz pomoć poslodavaca namjeraca pokrenuti dugonajavljivani preustroj HGK, koji bi mogao doliti novo ulje na vatru njenim odnosima sa SDP-om.

Kako doznaje Jutarnji list, u srijedu, 18. prosinca, trebali bi se održati sastanci Upravnog odbora i Skupštine HGK na kojima će se odlučivati o izmjenama Komorina Statuta. Do izmjena dolazi nakon što su obavljene konzultacije s HUP-om, s čijim se vodstvom privremena šefica HGK Sabina Škrtić sastala u petak.

Navodi se kako bi HGK vodio predsjednik volonter koji bi morao biti i član HGK, dakle poduzetnik. Uvela bi se i funkcija izvršnog direktora, koji bi se birao javnim natječajem, a broj članova Skupštine povećao bi se sa sadašnjih 77 na 120, a moguće i više.

Razmatra se i ukidanje doprinosa koji tvrtke plaćaju Komori, pri čemu bi ostala članarina. No izmjene Komorina ustroja zasad ne bi obuhvatile ukidanje obveznog članstva.

No, u SDP-u već sa skepsom gledaju na ove prijedloge. Ne sviđa im se ideja da šef Komore bude samo volonter, a umjesto obveznog, radije bi vidjeli dobrovoljno članstvo. Sumnjičavi su i prema sve očitijem preuzimanju HGK od strane svog glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, za kojeg smatraju da Komoru uzima u svoje ruke kako bi proširio svoj utjecaj na gospodarstvo, ali i kako bi uhljebio vlastite kadrove. Žale se i da HNS reformu komorskog sustava provodi samostalno.

Jutarnji navodi i kako se zadnjih dana proširila informacija da je HNS vođenje HGK ‘rezervirao’ za Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega stranke i aktualnog šefa Janafa, koji tu informaciju nije potvrdio, ali ni - opovrgnuo.