Hrvatska
StoryEditor

Hoće li biti blokade državnog sustava?

20. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Danas bi se trebali znati rezultati referenduma na kojemu su se članovi 15 sindikata javnih i državnih službi od 15. do 17. siječnja izjašnjavali o tome jesu li za opći štrajk i blokadu državnog sustava ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

Prema prvim rezultatima, većina ih podupire štrajkove i blokadu, rekao je u petak za Hrvatski radio predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić. Na referendum je do petka izašlo 57% članstva, a njih 82% izjasnilo se za štrajk i blokadu sustava. To bi mogao biti štrajk koji će ozbiljno uzdrmati Vladu, rekao je.

Sindikati traže napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje, vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata, ukidanje zakona i akata kojima se umanjuje cijena rada u javnim i državnim službama, adekvatno financiranje njihovih djelatnosti te uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih u javnim i državnim službama.

Referendum, koji se provodio u cijeloj Hrvatskoj, obuhvatio je isključivo članove sindikata, koji su sa ‘da‘ ili ‘ne‘ odgovarali na pitanje ‘Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?‘.

20. travanj 2024 15:36