Hrvatska
StoryEditor

Hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika? Panenić: Osniva se radna skupina za toplinske razdjelnike

25. Veljača 2016.

Ministarstvo gospodarstva osnovat će radnu skupinu koje će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

- Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku, rekao je Panenić.

Bez odgovora je ostalo novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika. Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e. Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.

HEP Toplinarstvo navodi da se, prema njegovim iskustvima, nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila u većini slučajeva ukupna potrošnja toplinske energije cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjuje od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje razdjelnika.

Eurozastupnik Davor Škrlec uputio je u četvrtak prioritetno pitanje Europskoj komisiji vezano za razdjelnike za individualno mjerenje toplinske energije kojima se, po njegovom mišljenju, narušavaju prava hrvatskih potrošača.

- Nepravilna primjena Direktive stvorila je kod većine građana veće računa za isporučenu toplinsku energiju, iako svjesno primjenjuju mjere štednje, što dokazuje kako su sustavi krivo projektirani, upozorio je Škrlec Komisiju, potaknut problemima nastalim zbog novog načina naplate toplinske energije u Hrvatskoj.

Europska komisija Direktivom 2012/27/EU nalaže uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. godine u slučaju da je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana.

Temeljem Škrlecovog zahtjeva Službi za istraživanje Europskog parlamenta provedena je analiza zakonodavstva država članica EU u kojoj je jasno vidljivo, na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije, kako ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, te da se tamošnje građane ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama.

24. travanj 2024 20:55