30. lipanj 2016.

Hoće li Brexit izazvati nova napuštanja EU?

Referendum Ujedinjenog Kraljevstva o istupanju iz Europske unije donio je potrese diljem svijeta. Funta je u slobodnom padu, burze iz sata u sat gube vrijednost, a najbogatijim ljudima svijeta vrijednost njihove imovine ozbiljno se nagriza. Da su samo ekonomske posljedice u pitanju, bilo bi dovoljno.

Ali odmah po objavi odluke građana Ujedinjenog Kraljevstva, javili su se novi glasovi koji zagovaraju političku dezintegraciju Otoka i same Europe. Euroskeptični prvaci među novim i starim članicama EU najavili su referendumske inicijative, a iako je inicijativa u Nizozemskoj zasad prekinuta, možda opet oživi. A osim u Nizozemskoj, ideje o sličnim referendumima žive su u Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj. Čak se i u Hrvatskoj neparlamentarna desnica javila s istom idejom.

Prijeti li Europi raspad? Hoće li se svesti na Njemačku, njeno gospodarstvo i prateće političke i ekonomske satelite? Može li London ostati sam na Otoku kojem je stoljećima vladao? Hoće li Europom opet zavladati ksenofobni sentiment spreman na podjele, ponovnu uspostavu granica i sve drugo loše što iz toga proizlazi? U ovom neizvjesnom trenutku budućnost je teško predvidjeti, no to je ono što pokušavamo u novom Liderovom Fight clubu.

- Pobjeda Marine Le Pen ne izgleda sad vjerojatno, ali ni Brexit prije tri mjeseca nije tako izgledao. Nadam se ipak da do toga neće doći i da će naučiti pouku iz Brexita i radikalno pojačati demokratski kapacitet organa EU - smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

- Ne procjenjujem da će doći do novih istupanja iz Europske unije, ali unutarnja reforma EU bi se mogla dogoditi, u smislu veće autonomije i otuđivanja od strane članica - mišljenje je pak njegovog kolege Anđelka Milardovića.

Novi Fight club u kojem postavljamo tezu da će Brexit izazvati nova napuštanja EU možete pročitati OVDJE, te ostaviti svoj glas za ili protiv navedene tvrdnje.