26. ožujak 2015.

Hoće li država kupiti cijeli Vjesnikov kompleks?

liderhrt
liderhrt

Iako još nije postignut dogovor o podjeli i upisu vlasništva nad zemljištem i nekretninama nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika, izrađena je Studija prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik koja predviđa izgradnju poslovno-stambenog prostora na čak 260.000 m2.

Prošlog je tjedna na Općinskom građanskom sudu Zagrebu raspravljen prijedlog Vjesnika d.d., Tiska, Večernjeg lista i Allegheny Financiala, nekretninske tvrtke Ninoslava Pavića i partnera o uknjiženju vlasništva nad neboderom Vjesnika i okolnim zgradama, svojevremeno procijenjenim na 80 milijuna eura.

Prema dogovoru suvlasnika, pravo na oko 60% vlasništva polažu država i tiskara Vjesnik d.d., na gotovo 11% Tisak, na 10,84% Styria, a na 11,94% Allegheny Financial Ninoslava Pavića i partnera.

Predstavnica DORH-a istaknula je da država ima namjeru kupiti preostale dijelove nekretnina. Eventualnim državnim preuzimanjem cijelog kompleksa svi bi suvlasnici nakon uknjiženja vlasništva i odobrenja DORH-a trebali biti bogato isplaćeni, a pronađe li se zainteresirani investitor, otvorila bi se mogućnost gradnje za koju već postoji preliminarna studija.

Naime, suvlasnici su naručili Studiju prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik čak tri godine prije nedavno pokrenutog uknjiženja vlasništva.

Prema studiji, na parceli od 32.435 m2 moguća je gradnja poslovno-stambenog prostora na čak 260.000 m2. Hina doznaje da bi, prema planovima, od sadašnjeg kompleksa ostao samo Vjesnikov neboder, rušile bi se dvorišne zgrade i press centar, a predviđena je i izgradnja nebodera od 25 do 34 kata.