Hrvatska
StoryEditor

Hoće li Hrvatska čekati 20 godina za uvođenje eura?

05. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Na nedavnom gospodarskom skupu u organizaciji HDZ-a ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević rekao je da Hrvatska neće biti spreman za uvođenje eura još 20 godina.

Upravo o tome se raspravlja i u ovotjednom Fight clubu u kojem se suprostavljaju dvojica ekonomskih analitičara Hrvoje Stojić i Ante Babić. Iako se o skorom uvođenju Eura ne priča zbog aktualnih problema, period od 20 godina čini se ipak predugačak.

- Prema našim dugotrajnim prognozama koje su planirane za 10 godina mi ne vidimo mogućnost da Hrvatska uđe u proceduru ERM 2 koja je ustvari čekaonica za ulazak u euro zonu. Smatram da reforme koje se predviđaju i gospodarski oporavak, te finacijska konsolidacija nisu dovoljne da ispunimo kriterije – rekao je Stojić u Fight clubu.

S druge strane Ante Babić smatra da Hrvatska može puno prije tog roka ući u euro zonu, ali pitanje je koliko je pametno.

- Hrvatska je već sad jako eurizirana zemlja i mi dosta toga gledamo kroz euro valutu. Prije je čak postojala i struja koja je zazivala uvođenje eura pa bili i van euro zone. Sada trebamo učiti od drugih zemalja i pažljivo odlučiti kada ćemo ga uvesti. Jer bez gospodarskog rasta mogli bi imati gorko iskustvo. Ali da, 20 godina je predugo vrijeme za čekanje uvođenja eura – rekao je Babić.

Svoj glas i komentar ostavite u ovotjednom Fight clubu na OVOM linku

19. travanj 2024 11:25