Hrvatska
StoryEditor

Hoće li Hrvatska morati proglasiti ogluhu na svoje obveze?

14. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatski BDP pada već devet kvartala zaredom, nezaposlenost je najveća u 12 godina, oporavak nije na vidiku. Zbog toga se Hrvatska prema istraživanju The Economista našla među 10 najgorih ekonomija na svijetu.

- Ja ne bih Hrvatsku uspoređivao sa zemljama na ovom popisu, ima i dosta gorih. U ovo društvo došli smo jer je izostala makroekonomska intervencija zbog koje se kriza previše razvukla  - komentirao je ove podatke ekonomski novinar Jutarnjeg lista Ratko Bošković u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika Lidera osvrnula se na današnju izjavu premijera Zorana Milanovića.

- Premijer bi trebao biti ekonomski meteorolog, u tome i je problem. Svojim mjerama trebao je izvesti zemlju iz krize. Ima i gorih zemalja, međutim ono što Hrvatska nema je jasna ekonomska vizija i politika kako iz takvog stanja izaći. Prije svega zahvaljujući vanjskim okolnostima se može govoriti o oporavku, međutim to daje odraza tek na srednji ili čak dulji rok - kazala je Tašler.

Napomenula je kako se hrvatski izvoznici vrlo teško nose s takvim okolnostima, imaju svoje tržište, no nekonkurentni su iz niza razloga poput poreznih presija, čestih promjena pravila...

Ključ za napredak vidi se u partnerstvu države i poduzetnika pri čemu ‘država ne smije biti sedmeroglavi zmaj koji guta sve što poduzetnik napravi‘. 

Tu je i primjer telekoma, čija je zarada veća nego u ostalim industrijama, no daljnjim nametima onemogućavaju im se ulaganja kojima će ‘hraniti‘ i druge.

-Vlada nema plan, a umjesto na rezanje rashoda, trebali bi se orijentirati na osvajanja novih tržišta - kazao je Bošković dodavši da su hrvatske javne financije u bankrotu. 

- Morat će smanjiti ili plaćanja kod kuće ili prema inozemstvu tražiti neku vrstu odgode, to se naziva ogluhom - zaključio je.

14. svibanj 2024 17:04