Hrvatska
StoryEditor

Hoće li ‘hrvatski blok‘ u Ini rušiti njezinu Upravu?

18. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Nastavlja se rat Vlade i MOL-a, a već sljedećeg tjedna, na Glavnoj skupštini Ine, sazvanoj za utorak, 24. lipnja, mogla bi se odigrati nova bitka.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kako piše Jutarnji list, razmatra mogućnost okupljanja dioničara, koji Upravi i Nadzornom odboru Ine ne bi dali razrješnicu. Dioničari iz tzv. hrvatskog bloka u Ini, Upravi i Nadzornom odboru kompanije ne bi dali prolaznu ocjenu za njihov rad u prošloj godini. Posljedica bi bio pad Uprave, koju bi opozvao Nadzorni odbor, ali i rušenje Nadzornog odbora, kojeg bi opozvala Glavna skupština.

- Njegova je ideja da se na skupštini ne da razrješnica Upravi i Nadzornom odboru, odnosno da im se ne izglasa povjerenje. Razmišlja se o tome da se stavi protuprijedlog na prijedlog odluke da se Upravi i Nadzornom odboru da razrješnica, što dioničar može učiniti - objašnjava jedan sugovornik Jutarnjeg.

Prema pozivu za Glavnu skupštinu Ine, razrješnica članovima Uprave za poslovnu 2013. godinu predviđena je kao četvrta točka dnevnog reda, dok je razrješnica članovima Nadzornog odbora peta točka.

Dioničari će prethodno morati prihvatiti izvješće o poslovanju Ine u prošloj godini, te o pokrivanju njenih gubitaka u 2013. godini. Upravo bi gubitak Ine u 2013. od oko 1,6 milijardi kuna, koliko god on bio ponajprije rezultat produljene recesije u Hrvatskoj i situacije u Siriji, hrvatskim dioničarima mogao poslužiti kao opravdanje za ovakav potez.

Problem s ovako zamišljenom strategijom je vlasnička struktura Ine, odnosno upitna mogućnost da hrvatska strana skupi dovoljan broj glasova. U Vladinim se rukama nalazi 44,8 posto dionica Ine.

Čak i pod pretpostavkom da mirovinski fondovi s Vladom stvore svojevrsnu antimolovsku koaliciju u Ini, pitanje je bi li hrvatska strana mogla skupiti dovoljan broj glasova. Nemali broj je onih koji u to sumnjaju, tim više što nije realno očekivati da će se mirovinci ponašati baš onako kako to od njih očekuje Vlada.

18. travanj 2024 02:20