Hrvatska
StoryEditor

Hoće li novčane kazne riješiti problem ostavljanja ručnika na plažama?

15. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Problem ostavljanja ručnika preko noći kako bi se rezervirala mjesta na plažama sve više stvara probleme gradovima i općinama u Dalmaciji. Zapravo, pitanje je vremena kad će se uklanjanje istih provoditi o trošku vlasnika

Ipak, za sada gosti mogu ostati mirni. U najgorem slučaju "zaboravljeni" ručnik ili, recimo, suncobran mogu preuzeti besplatno kod komunalinih redara. Upravo, odlukom gradskih ili općinskih vlasti komunalni redari navečer ili rano ujutro obilaze plaže i uklanjaju ručnike koje su gosti ostavili za čuvanje mjesta na plaži.

Takvu akciju provodi vlast u Tisnom i to na javnim gradskim plažama, za razliku od onih koji su pod koncesijama hotela ili kampova. I dok se u početku na taj način prikupilo tridesetak ručnika te prateće opreme, posljednjih dana ta je brojka svedena na nekih pet do deset dnevno.

I dok se nekako uspijevaju boriti s ostavljanjem ručnika na plažama preko noći, sve veći problem predstavljaju iznajmljivači ležaljki. Naime, iznajmljivači ležaljki iste poslažu u prve redove pa gosti najbolja mjesta moraju platiti najmom.

- Iznajmljivači koji su uzeli koncesije na ležaljke ne bi ih zapravo smjeli slagati unaprijed već tek onda kada po njih dođe gost, pojašnjava direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pećarica.

Možda bi rješenje problema ostavljanja ručnika na plažama bilo kažnjavanje "zaboravljivih" turista. Naime, u španjolskom odmaralištu Turrox nedavno donešena odluka o kažnjavanju turista koji si čuvaju mjesto uz more ostavljajući ručnike ili suncobrane na plaži globom od 30 eura, pišu mediji. Kod nas još uvijek nisu za uvođenje takvih sankcija. No, tko zna... Možda dogodine ipak...

 

25. travanj 2024 10:30