Hrvatska
StoryEditor

Hoće li SAD ostati bez AAA rejtinga?

15. Siječanj 2013.

Agencija Fitch upozorila je u utorak da bi mogla sniziti kreditni rejting Sjedinjenih Država s važeće najviše razine ‘AAA‘ ako Kongres ne postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanje.

Ako zastupnici na vrijeme ne postignu dogovor o podizanju tog plafona, Fitch će izmijeniti kreditni rejting SAD-a, poručili su iz agencije, napominjući ipak da je rizik da Washington neće moći uredno podmirivati svoje financijske obveze iznimno nizak.

Upozoravaju ujedno da je određivanje plafona zaduživanja neefikasan i potencijalno opasan instrument očuvanja proračunske discipline.

SAD je dosegnuo plafon za zaduživanje od 16.394 milijarde dolara krajem prosinca i zastupnici u Kongresu sada se moraju u roku od nekoliko tjedana dogovoriti kako će ga povisiti. U protivnom se Sjedinjene Države neće moći zadužiti kako bi mogle plaćati svoje račune.

SAD se našao u sličnoj situaciji u kolovozu 2011., kada je pat-pozicija u Kongresu potaknula agenciju Standard & Poor‘s da snizi najviši rejting za američke dužničke papire.

U Fitchu upozoravaju da bi ove godine mogli učiniti isto čak i ako kriza oko plafona uskoro bude otklonjena, i to u slučaju da Washington ne iznjedri vjerodostojan plan smanjenja duga i potpore gospodarskom oporavku.

27. travanj 2024 08:27