Hrvatska
StoryEditor

Hoće li se Vlada i sindikati konačno dogovoriti?

13. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Tjednima su trajali teški pregovori o izmjeni kolektivnih ugovora, na kraju su pregovori propali, a Vlada je sindikatima poručila - u petak potpišite izmjene ili nemojte. Od osam sindikata, četiri su najavila da neće potpisati i da će u rujnu provesti referendum.

Hoće li se u posljednjem trenutku dogoditi obrat ili će Vlada ostvariti svoje prijetnje i raskinuti kolektivni ugovor? Čelnik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u sinoćnjem Dnevniku HTV-a izjavio je da četiri sindikata koja se protive izmjeni temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) ništa neće potpisati. Tako će ostati sve dok se njihovo članstvo o tome ne izjasni u rujnu, na referendumu. Ljude treba pitati, rekao je.

Četiri sindikata okupljena oko Matice hrvatskih sindikata optužuju sindikate koji će potpisati ugovor da su pristali na sve što je Vlada tražila i da su time postali njezini glasnogovornici. Istodobno, Vlada prijeti jednostranim raskidom TKU-a. Zatim bi slijedili i raskidi granskih kolektivnih ugovora, pa bi svi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez kolektivnih ugovora. Vlada bi dobila priliku da jednostrano uređuje plaće uredbama. Ribićevi sindikati koji ne žele potpisati ovakve izmjene TKU-a najavili su štrajkove i pravnu bitku ako se to dogodi.

23. travanj 2024 22:24