Hrvatska
StoryEditor

Hoće li slovenski parlament potvrditi Cerara za mandatara?

25. Kolovoz 2014.
Piše:
liderhrt

Slovenski parlament glasovat će na izvanrednoj sjednici o mandataru za sastav buduće vlade. Državni zbor će se na tajnom glasovanju izjasniti o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora da za mandatara izabere Miru Cerara, pravnika i sveučilišnog profesora koji je na izborima 13. srpnja dobio relativnu većinu od 36 mandata u novom parlamentu.

Cerar je objavio da će u budućoj vladajućoj koaliciji uz njegovu Stranku Mire Cerara (SMC) sudjelovati Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD). Te stranke imaju zajedno 52 mandata u parlamentu u kojemu je ukupno 90 zastupnika. Nema sumnje da će Cerar dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova. Nakon toga, on u roku od dva tjedna mora predložiti sastav vlade odnosno listu ministara.

Slovenski mediji navode da djelovanje nove Cerarove vlade ostaje enigma jer je programska platforma njegove stranke prilično apstraktna i široka, ali se slažu da će njeni prioriteti morati biti financijska stabilizacija i reforma javne uprave. Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi da od Cerara koji u svoju vladu unatoč prijašnjim najavama nije uključio demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) ne treba očekivati krupnije reforme i da će to biti vlada kontinuiteta s djelovanjem vlade dosadašnje premijerke Bratušek.

18. travanj 2024 21:04