Hrvatska
StoryEditor

Hoće li zagrebački taksisti uspjeti zabraniti rad Ubera?

02. Studeni 2015.

Niz potresa u Sloveniji, jedan u Brelima i jedan u Albaniji prodrmali su Hrvatsku i susjedstvo. U podzemlju očito vrije i nikome nije svejedno čuti da je najbliže Zagrebu, na samo 35 kilometara, bio prvi potres kod Brežica jačine 4,3 stupnja po Richteru, dok je drugi dosegnuo 3,5 stupnjeva.

Nedjeljno jutro nije počelo nimalo mirno kada se na Sve svete u miru i tišini sjećamo onih kojih nema. Uz oko 300.000 migranata, nedavne poplave i izbore pred vratima, najmanje je potrebna još neka katastrofa da se nastavi tužni niz događaja koji nas muče već tjednima. Barem će jedna muka iduće nedjelje biti skinuta s popisa uz nadu da će i dani nakon izbora proći bez nadmetanja i podmetanja.

Od 189 zemalja Hrvatska je zauzela 40. mjesto na novom popisu Svjetske banke Doing Business 2016. uslijed nove metodologije izračuna. Po starom trebala je biti na 65. mjestu, tako da se po novom zapravo radi o padu za jedno mjesto prema godini prije. Među najuspješnijim smo u međunarodnoj trgovini za što smo dobili najviših 100 bodova, po izvršenju ugovora smo na 10. mjestu te zaštiti manjinskih dioničara na 29. mjestu. ‘Skok‘ s 89. na 40. mjesto u dvije godine za potpredsjednik Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića je impresivan. Istaknuo je da to nije slučajno već je ishod napora Vlade te hrvatskog članstva u EU-u. Iako je to pad za jedno mjesto Grčić ipak smatra da je napredak nepobitan u zadnje dvije godine. No, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je da je to mjesto dobro u odnosu na svijet, ali ne i prema Europi gdje smo na začelju. Kako se ipak radi o padu prema godini prije, znači da nije došlo do promjena, već se radi o zabrinjavajućoj situaciji. Naime, Majetić ističe da se nalazimo na visokom mjestu, a gospodarstvo ne raste brzo, podsjećajući da je Hrvatska na popisu konkurentnosti od 140 zemalja na neslavnom 77. mjestu.

Ponudi Avenue grupe za ostvarenje turističkog projekta Kupari Vlada je dala zeleno svjetlo. Njihov projekt Kupari bio je jedina obvezujuća ponuda, vrijednost mu je oko 100 milijuna eura, trebao bi imati četiri ili pet zvijezdica te oko 800 ležajeva. Ministar turizma Darko Lorencin veli da je to pionirski projekt stavljanja u upotrebu nekorištene vojne imovine te da bi trebali sad uslijediti Muzil i Šepurine. Prije sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o Kuparima ministra Grčića su novinari upitali može li tehnička Vlada donositi takve odluke. Odgovorio je da tehnička vlada ne može donositi odluke o preuzimanju novih financijskih obveza te da se u ovom slučaju osigurava dotok oko 100 milijuna eura i da je sve ok.

Zagrebački taksisti zatražili su da se zabrani rad Ubera tjedan dana nakon pokretanja aplikacije za Hrvatsku. Smatraju da rade ilegalno za što su sami prikupili dokaze vozeći se u taksijima Ubera. Tvrde da osim taksista s licencom, voze i taksisti koji nemaju dozvole te građani bez oznaka na automobilima da se radi o taksiju. Ostavili su nadležnima sedam dana da nešto učine, nakon čega kreću u mirne prosvjede.

19. travanj 2024 08:47