Hrvatska
StoryEditor

Hoćemo li dobiti kredite u juanima?

05. Prosinac 2015.

Dobivamo i petog jahača apokalipse? (A samo je pitanje vremena kad će novi monetarni smak svijeta nastupiti.) MMF je priznao juan kao međunarodnu valutu prvog reda.

Tako će kineski novac, od 1. listopada sljedeće godine, moći biti devizna pričuva drugih zemalja, ravnopravan s američkim dolarom, eurom, japanskim jenom i britanskom funtom. Ne znam kakve će to posljedice imati za Hrvatsku, ni razmišljaju li kandidati za novog financministra Boris Lalovac, Ivana Maletić i Ivan Lovrinović o juaniziranju hrvatskog duga.

No mogu pretpostaviti da bankari već grozničavo računaju mogu li ponudom novih kredita u juanima smanjiti štetu konverzije iz švicaraca u eure. A gle čuda, bankarski minus ipak nije osam nego 4,5 milijardi kuna, što znači da su banke svojim ‘kamatarenjem’, odnosno ponudom nerealnih konverzijskih kamata unaprijed ukalkulirale uštedu od čak 3,5 milijarde. No vratimo se mogućim juanskim kreditima. Bude li potrebe, guverner Boris Vujčić zasigurno već ima spremljen svoj najbolji, univerzalni odgovor. Kao i kod uzimanja švicaraca, i kao kod konverzije: ‘Jesam li vas upozoravao!’

06. svibanj 2024 03:07