Hrvatska
StoryEditor

HOK: primjedbe na izmjene Zakona o trgovini

18. Prosinac 2013.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Ministarstvu gospodarstva primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se odnose na propisano plaćanje fiksnog iznosa takse od 30.000 kuna koju su trgovci dužni uplatiti u državni proračun, ako nakon izrečene mjere obustave rada i otklanjanja nedostataka žele ponovo nastaviti s radom.

HOK predlaže da se propisivanje plaćanja tog iznosa, kao uvjeta nastavka rada, izbriše, ocjenjujući kako je riječ o svojevrsnoj proizvoljnoj taksi koju zakonodavac jednostrano bez ikakvog propisanog postupka određuje trgovcu, ako nakon otklonjenih nedostataka želi nastaviti s radom.

Kako se navodi u priopćenju HOK-a, ovu taksu trgovac je obvezan platiti bez obzira na prekršajnu kaznu. Obveza uplate navedenog iznosa takse svakako nije prekršajna kazna kao posljedica prekršajnog postupka, kojeg je u konkretnom slučaju moguće provesti i odrediti novčanu prekršajnu kaznu, bez obzira na navedenu uplatu. Nadalje, ovdje se ne radi ni o zaštitnoj mjeri, koja je u spomenutoj odredbi predviđena kroz institut zabrane obavljanja djelatnosti i pečaćenja prodajnog objekta, navode iz HOK-a dodajući kako navedeni iznos ne predstavlja ni ugovornu kaznu iz Zakona o obveznim odnosima.

U HOK-u smatraju da se u konkretnom slučaju radi o svojevrsnoj proizvoljnoj taksi koju zakonodavac jednostrano bez ikakvog propisanog postupka određuje trgovcu, ako isti nakon otklonjenih nedostataka želi nastaviti s radom.

Drugim riječima, trgovcu su propisivanjem uplate navedenog iznosa, kao jednog od uvjeta za nastavak rada, ograničena njegova ustavna prava propisana člankom 16. Ustava Republike Hrvatske, kojim je propisano da se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Ovdje se ograničavaju temeljna ustavna prava propisana u članku 54. Ustava, a to je pravo na rad i slobodu rada i to upravo uvjetom sporne uplate u državni proračun, koji nije i ne može biti ograničenje sloboda i prava dopuštenih odredbom članka 16. Ustava, tvrde iz HOK-a.

Stoga HOK predlaže da se propisivanje plaćanja iznosa od 30.000 kuna, kao uvjeta nastavka rada, izbriše iz teksta dostavljenog prijedloga zakona.

Također, HOK ističe i načelnu sumnju na ustavnost odredbi iz članka 12. koje se odnose na mjeru zabrane obavljanja djelatnosti kao i na predug rok propisivanja te zabrane od najmanje 30 dana, koja kao ograničenje slobode i prava na rad nije razmjerna šteti koju trgovac u tom slučaju trpi.

18. travanj 2024 02:29