Hrvatska
StoryEditor

Holcimov rekord - više od 1000 dana bez ozljeda na radu

15. Prosinac 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Holcim je postigao svoj rekord – gotovo tri godine bez ozljede na radu. Drugim riječima, u 2013. je zabilježeno više od 1000 dana bez ozljede na radu u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu, a indeks koji se odnosi na broj ozljeda na radu dosegnuo je maksimalnih 100 posto. Cilj je, ističu u toj tvrtki, nula ozljeda na radu i u tom smjeru idu sve članice grupacije.

Tvrtka Holcim u Hrvatskoj zajedno je sa svojim zaposlenicima razvila sustav i alate zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u skladu s najvišim svjetskim standardima. Registrirani su i kao trening centar za programe britanske ustanove ‘Chartered Institute of Environmental Health‘ (CIEH) pomoću kojih se unapređuju kompetencije vezane uz zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Kako bi spriječili nastanak potencijalnih opasnosti i ozljeda na radu kod vanjskih izvođača radova, primjenjuju direktivu ‘Contractor Safety Management‘. Sebastian Milotić, Holcimov stručnjak za zaštitu na radu, pojašnjava da to znači kako se kod potencijalnih izvođača radova prije svega ispituju kompetencije s područja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

-To se odnosi i na radnike i na opremu koju oni imaju na raspolaganju. Odabrani izvođači radova prolaze uvodnu obuku o opasnostima na Holcimovoj lokaciji te se prije svakog radnog zadatka s njima provodi i situacijska analiza – govori Milotić.

U cilju što jednostavnije komunikacije i organizacije aktivnosti vanjskih izvođača radova, Holcim je uspostavio i tzv. Info centar za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, gdje se odvijaju obuke, provjere kompetencija, sastanci i sl. U daljnjem pak je periodu zamišljeno da svi veći proizvodni pogoni, pa tako i Holcimova tvornica cementa u Koromačnu, budu označeni kao ‘Safety Park‘.

-To znači da bi prilikom ulaska u određeni dio postrojenja ili pogona, korisniku odmah bilo jasno koji su sigurnosni kriteriji koje mora ispuniti da bi posao na tom djelu bio odrađen na zdrav i siguran način. To namjeravamo postići jasnim procedurama i pokaznim primjerima za svaku visokorizičnu aktivnost koja se mora provoditi na određenom postrojenju – pojašnjava Milotić.

24. travanj 2024 22:28