Hrvatska
StoryEditor

Hollande najavio početak partnerskog odnosa s Hrvatskom

09. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Francuska će učiniti sve što može da bi se pristupni ugovor što prije našao na stolu Vijeća ministara. Trebala bi ga ratificirati potkraj ove, najkasnije početkom 2013. Ovo je naš prvi susret i početak partnerskog odnosa - rekao je predsjednik Francuske Francois Hollande nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Francuska očekuje partnerstvo i savezništvo na području Mediterana, ali i na jugoistoku Europe. Tamo Hrvatska, kao primjer u poštivanju ljudskih prava i prava manjina, može pomoći u izgradnji demokracije. 

- Drago mi je da sam se još jednom uvjerio da je Francuska iskreni prijatelj Hrvatske, kao što je to bila od prvog dana od stvaranja naše mlade demokracije - rekao je Josipović, te dodao kako je sa svojim domaćinom konstatirao da su hrvatsko-francuski kulturni, gospodarski i politički odnosi uzorni. Razgovarali smo o zajedničkoj suradnji i našoj zajedničkoj budućnosti u regiji te o tome da je u interesu Europe da cijela regija danas sutra bude u EU, a razgovarali smo i o doprinosu koji Hrvatska može dati pomažući naše susjede, istaknuo je.

Josipović i Hollande su nakon sastanka krenuli prema Muzeju Cluny gdje će zajedno otvoriti izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti. Predsjednik Josipović prije sastanka s Hollandeom sastao se s predsjednikom francuskog Senata Jean-Pierreom Bellom. Francuska će početkom prosinca ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom, rekao je Bell nakon razgovora.

Naš je sastanak bio iznimno plodonosan i dobili smo dobre vijesti, rekao je hrvatski predsjednik. Hrvatska će 1. srpnja 2013. biti članica EU-a i bit ćemo partneri europskih zemalja, naravno i Francuske s kojom nas povezuje toliko projekata, dodao je Josipović, koji je iskoristio priliku da zahvali Francuskoj na svesrdnoj pomoći koju je godinama pružala Hrvatskoj. 

Predsjednik Senata je kazao kako je za skoru ratifikaciju najzaslužniji Odbor za europske poslove francuskog Senata. Josipović i Bell razgovorali su i o bilateralnim odnosima, posebice gospodarskim te izrazili nadu da će se dobri odnosi još više poboljšati ulaskom Hrvatske u Uniju. Bell i Josipović komenitrali su i činjenicu da je francuski Senat izglasao fiskalni pakt, a hrvatski je predsjednik rekao da je gospodarska stabilnost ključni element uspješnosti Europske unije.

Predsjednik Josipović doputovao je jučer u službeni posjet Francuskoj na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Tijekom trodnevnog boravka u Parizu hrvatski predsjednik će održati i službene razgovore u Skupštini i Senatu, a posjetit će i izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u pariškom Muzeju Rodin.

16. travanj 2024 21:07