Hrvatska
StoryEditor

Horvat: Maras ostavio 45 milijuna kuna duga. Maras: To je spin, skreće se pozornost javnosti sa smjene Lozančića

08. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak kako mu je bivši ministar Gordan Maras ostavio 45 milijuna kuna obveza iz prošle godine. Naravno, bivši ministar odmah je odgovorio

Ministar Horvat poručio je kako će te obveze morati podmiriti iz ovogodišnjeg proračuna, što bi mu mogao biti problem s obzirom da je ukupni godišnji proračun Ministarstva 200 milijuna kuna.

- Dakle, negdje oko 45 milijuna kuna preuzetih obveza u 2015. godini morat ćemo preseliti u 2016., poručio je Horvat.

Na upit je li dobio neki logičan argument zašto taj novac nije plaćen u prošloj godini, rekao je kako se dio tih obveza može pravdati i karakterom projekata koji su provođeni.  Pritom objašnjava kako je kod subvencioniranja kamata za kredite, koji traju tri ili četiri godine, logično da se ta subvencija kamata disperzira na nekoliko godina odnosno dok traje taj kreditni aranžman.  

No, s druge strane iznosi primjer Poduzetničkog impulsa za prošlu godinu.

- Kada se u 2015. provodio Poduzetnički impuls, kada su se sklapali ugovori i kada je Poduzetnički impuls dobio zeleno svjetlo na Vladi - u trenutku kada je u 2015. godini bio definiran proračun, u tom su trenutku u državnom proračunu za 2015. rezervirana sredstva iz kojih se provodio Poduzetnički impuls, kazao je.

Istaknuo je i kako nije problem koliko je ugovora potpisano već zašto financijske obveze po tim ugovorima nisu isplaćene u 2015. godini, "već se više od 10 milijuna kuna transferira u proračun koji ćemo tek početi slagati za 2016.".

Na upit stvaraju li mu te obveze problem, odgovorio je: - Ako je proračun Ministarstva negdje na razini 200 milijuna kuna, a već ima definiranih 45 milijuna, zaključite sami.

Pojašnjava kako se tih 45 milijuna kuna odnosi na pet različitih projekata od kojih niti jedan nije zaključen do kraja.

- U trenutku kada sam preuzimao ministarstvo u primopredajnom zapisniku je bilo klasificirano da su to projekti u tijeku, istaknuo je.

Naravno, njegov kolega, bivši SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odbacio je optužbe svoga nasljednika Darka Horvata da mu je u Ministarstvu ostavio dugove u visini od gotovo četvrtine proračuna, javljaju mediji.

- U primopredajnom zapisniku od prve sekunde kad je ušao u Ministarstvo dobio je punu informaciju o tome o čemu danas govori, to mu je poznato već dva tjedna, kazao je Maras i ocijenio da je Horvatov istup "pokušaj spina, kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića".

Netočna je tvrdnja da je Ministarstvo sve obveze moralo isplatiti prošle godine jer, kaže, to ni tehnički nije bilo moguće.

- Ništa nije nepoznato, sve se zna, da je novi ministar samo razgovarao sa stručnim službama bilo bi mu jasno da je riječ o kontinuiranom poslu koji je započet prije. Sve do 2025. bit će subvencionirane kamate po poduzetničkim kreditima, rekao je Maras.

26. travanj 2024 17:08