Hrvatska
StoryEditor

Horvat: U budućnosti HBOR mora više biti razvojan, a manje komercijalan

29. Travanj 2016.

- Filozofija poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) mora se mijenjati. U budućnosti manje treba biti naglašena njegova komercijalna uloga, a puno više ona razvojna - izjavio je Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, prilikom izlaganja na Konferenciji o mikrokreditiranju uz potporu EU održanoj u organizaciji HBOR-a danas u Zagrebu.

Horvat je dodao i kako se u budućnosti puno više očekuje i  od Hrvatske poštanske banke, te kako ona zajedno s HBOR-om  mora  početi preuzimati više rizika, a sve to bi trebalo, smatra Horvat, rezultirati na zadovoljstvo hrvatskih  poduzetnika. Tvrdi i kako te dvije institucije, budući da su u državnim rukama,  trebaju biti mehanizam kojim država pomaže poduzetnicima.

- HBOR može postati vrlo učinkovit servis za potporu svim poduzetnicima – smatra.

Istaknuo je i kako dosadašnji sustav subvencioniranja nije dao rezultata, a iznio je i podatak da je država lani samo na subvencioniranje kamata poduzetnicima utrošila 36 milijuna kuna, čemu treba dodati i sredstva koja su u tu namjenu utrošile općine, gradovi i županije.       

– Želimo jeftin izvor financiranja za mikropoduzetnike, zato smo gornju razinu kamatne stope , na njihovu sugestiju, postavili na 3 posto – zaključuje  ministar poduzetništva i obrta.

- Mikropoduzetnicima potrebna je pomoć institucija budući da ostvaruju samo 11 posto od ukupnih prihoda hrvatskog gospodarstva dok istovremeno čine 90 posto svih gospodarskih subjekata i zapošljavaju gotovo 25 posto ukupno zaposlenih radnika u hrvatskom gospodarstvu - izjavio je Dušan Tomašević, predsjednik Uprave HBOR-a.

Predstavljen je i program HBOR-a ’Mikrokreditiranje uz potporu EU’ koji provode u suradnji s poslovnim bankama, a namijenjen je mikropoduzetnicima, fizičkim i pravnim osobama koje zapošljavaju do 10 zaposlenika i ostvaruju godišnji poslovni prihod do 2 milijuna eura.

Na panel raspravi ‘Mikropoduzetnici - značaj i mogućnosti financiranja rasta i razvoja‘ sudjelovali su direktor mikrofinanciranja, garancije i sekuritizacije Europskog investicijskog fonda Alessandro Tappi, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, Slavica Singer iz CEPOR-a, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a Boris Guina, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te članica Uprave HBOR-a Martina Jus.

- Broj obrta i dalje pada. Nelojalna konkurencija sprječava rast i to je uz nemogućnost naplate potraživanja najveći problem. Mali obrtnici mogu dobiti kredit samo ako su odlikaši, a ako su tako uspješni  onda im kredit niti ne treba – izjavio je tijekom panel rasprave Ranogajec.

Alessandro Tappi smatra kako su mikro poduzeća  baza svake ekonomije i mora im se olakšat pristup financiranju, a Boris Guina je najavio kako se radi na programu mikro kreditiranja gdje će u posebni fokus biti oni financijski najugroženiji, a kamata će iznositi 1.09 posto.

Horvat je istaknuo kako pri financiranju domaćih poduzetnika mora biti što manje procedura.

- Kroz poreznu politiku mogu se stimulirati oni koji imaju novca da ga ponude mikro ekipi, postoje razne mjere kroz koje se to može napraviti. Nedovoljno je govoriti samo o kamati jer ima i drugih važnih elemenata – upozorila je Singer.

18. svibanj 2024 20:35