Hrvatska
StoryEditor

Hotelijerima stiže na naplatu 50 milijuna kuna za turističko zemljište

05. Listopad 2012.

Sljedećih nekoliko tjedana hotelijerima će od strane Ministarstva biti poslani prvi računi za naplatu koncesija za korištenje turističkog zemljišta u kampovima.

Dok se ne donesu izmijene Zakona o turističkom zemljištu, postojeći Zakon nalaže da hotelijeri plate 50 posto koncesijske naknade, što bi značilo 20 milijuna kuna fiksne naknade za ovu i prošlu godinu te 10 milijuna varijabilne naknade od prihoda za prošlu godinu. Sve skupa to će iznositi 50 milijuna kuna, najavio je to ministar turizma Veljko Ostojić na simpoziju hotelijera Razvojni prioriteti hrvatskog turizma izvan glavne sezone, koji se održava u Poreču. Nakon dodjele koncesija vidjet će se koje tvrtke moraju doplatiti razliku ili umanjiti iznos naknade u slučaju preplate. Koncesiju za turističko zemljište u kampovima zatražilo je do sada 50 trgovačkih društava za 96 kampova. Iako je mnogim hotelijerima drago da se pitanje turističkog zemljišta počelo rješavati, neki hotelijeri, poput Georga Eltza, predsjednika Uprave Valamar Adria Holdinga koji ima rezerviranih 10 do 20 milijuna eura za ulaganja u kampove, nije u redu naplaćivati koncesijske naknade prije potpisivanja koncesijskih ugovora koji bi vlasnicima jamčili pravnu sigurnost. Željko Kukurin, predsjednik Uprave Istraturista ne vidi ništa sporno u tome jer kaže kako većina hotelskih tvrtki ima rezervirana sredstva za plaćanje naknada, samo što Ministarstvo turizma do sada nije izdalo niti jednu fakturu. Koncesijska naknada za kampove u Istraturistu procijenjena je na 4,1 milijun kuna. Za razliku od Ministarstva turizma, neke lokalne zajednice i gradovi, koji nemaju kompliciranu situaciju s vlasničkim odnosima oko zemljišta, već su počeli naplaćivati 50 posto koncesijske naknade za turistička naselja i zemljište oko hotela. Od koncesijskih naknada država i lokalne zajednice bi ukupno godišnje mogle zaraditi oko 300 milijuna kuna. Ostojić je najavio da će 60 posto uplaćenih sredstava biti namijenjeno razvoju turističke infrastrukture, dok lokalne zajednice moraju same odlučiti u kakve turističke projekte misle ulagati s preostalih 40 posto sredstava od uplaćenih nakanada.

Tri najvažnija segmenta za dužu sezonuU glavnom dijelu simpozija hotelijera raspravlja se o tri najvažnija segmenta za produljenje sezone – sportskom, kulturnom i wellness turizmu. Valamar i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora kao organizatori pozvali su goste koji su govorili o pozitivnim hrvatskim i austrijskim primjerima produljenja sezone. Austrijanci su naglasili kako bi biciklizam mogao biti budućnost hrvatskog turizma jer za njega imamo sve predispozicije, tržište biciklista godišnje raste za 15 posto.- Za 10 do 20 godina biciklističko tržište još će se više razviti, očekujemo masovni porast. Ono što savjetujem hrvatskim hotelijerima je da osnuju Udruženje biciklističkih hotelijera, ujedine marketinške snage i privuku kritičnu masu biciklista u Hrvatsku, izjavio je Alfred Brunner, direktor Sports Activea, najvećeg sportskog časopisa u Autriji.

23. travanj 2024 13:53