Hrvatska
StoryEditor

HRT mora mijenjati cijene reemitiranja

08. Travanj 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prihvatila je mjere i uvjete za otklanjanje negativnih učinaka i ponovnu uspostavu tržišnog natjecanja na tržištu pružanja medijskih usluga televizijskog emitiranja programa nacionalne pokrivenosti što ih u postupku utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja Agenciji predložila Hrvatska radio televizija.

Agencija je postupak pokrenula sredinom prošle godine na inicijativu tvrtke Digi satelitska televizija, i to zbog sumnje u nepravedne prodajne cijene za reemitiranje programa HRT-a operatorima koji prenose televizijske programe krajnjim potrošačima uz plaćanje naknade (pay tv), bez obzira na platformu koju koriste (kabelski, IPTV ili satelit).

Iz Agencije navode da se HRT tijekom postupka samoinicijativno ponudio izmijeniti cijene reemitiranja i spustiti ih na razinu koja je prihvatljiva za sve operatore, što je Agencija i prihvatila.

Naime, Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja predviđa da Agencija može prihvatiti prijedlog poduzetnika protiv kojeg se vodi postupak, pod uvjetom da sudionici na mjerodavnom tržištu nemaju značajnih primjedbi te da Agencija predložene mjere ocijeni dostatnima za ponovnu uspostavu učinkovitog tržišnog natjecanja i njihovo prihvaćanje drži svrsihodnijim od daljnjeg vođenja postupka.

Uz napomenu da je HRT tijekom postupka u nekoliko navrata korigirao prijedloge mjera i obveza, iz Agencije navode da su prihvaćenim modelom uvažene primjedbe zaprimljene od sudionika na mjerodavnom tržištu.

Prema modelu koji je na koncu prihvaćen rješenjem Agencije, HRT mora donijeti Opće uvjete reemitiranja svog programa na ‘pay TV‘ platformama. Cijena za reemitiranje sadržaja s kojima HRT slobodno raspolaže vrijedit će za svaki oblik reemitiranja, bez obzira na platformu na kojoj ‘pay TV‘ operatori reemitiraju programe. Pritom se cijena za reemitiranje programa HRT-a određuje prema pretplatniku i prema kanalu na godišnjoj razini.

Ove godine ta će cijena iznositi 0,289 eura po pretplatniku i po kanalu godišnje, a u nju nisu uračunate naknade za kolektivno ostvarivanje prava od strane drugih nositelja autorskog i srodnih prava, navode iz Agencije.

U ponudi HRT-a će biti svi programi HRT-a, a svi će operatori ostvariti pravo na reemitiranje programa HTV 4 bez naknade za razdoblje od godinu dana, počevši od 1. siječnja 2013.

HRT mora te mjere i uvjete početi primjenjivati u roku od 30 dana. Također mora na svojim mrežnim stranicama objaviti rješenje Agencije te Opće uvjete reemitiranja programa HRT-a na pay TV platformama u Republici Hrvatskoj.

Ako se HRT ne bude pridržavao prihvaćenih mjera i obveza, Agencija će to smatrati teškom povredom Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koje podliježe izricanju upravno-kaznene mjere, zaključuje se u priopćenju.

19. travanj 2024 12:22