Hrvatska
StoryEditor

HRT-ovci snimili spot o tome što je javna televizija

15. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

U velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u četvrtak je održan javni video apel HRT-a ‘Zašto javna tv?’. Elizabeta Gojan okupljenima je objašnjavala kako je glavni razlog današnjeg predstavljanja video spota činjenica da su HRT-ovci htjeli podsjetiti što javna televizija mora biti, a danas gotovo da uopće nije.

Gojan, naime, zamjera sadašnjoj Upravi HRT-a što se nalaze u Uredu predsjednika jer smatra da time pokazuju sve što javna televizija ne smije biti.Povodom medijskih natpisa kako ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sprema izmjene zakona prema kojima bi ravnatelja HRT-a birao Sabor, iz HND-a je poslana poruka predstavnicima vlasti. Traže od njih da krenu u raščišćavanje korupcije na javnoj televiziji te da prilikom donošenja zakonskih okvira poštuju stajalište struke. Time bi, smatra dio HRT-ovaca, omogućili novinarima javne televizije da profesionalno obavljaju svoj posao, a ne da budu poluge političke moći. Naglašavaju važnost javne televizije u borbi s komercijalizacijom i komercijalnim televizijama u Hrvatskoj.

Gojan je apelirala na Sabor da preuzme odgovornost i da odabere za HRT kompetentno vodstvo koje će obnoviti, a ne razoriti javnu televiziju. Tom prilikom je prikazan video spot u kojem poznata i manje poznata lica HRT-a govore o vrijednostima javne televizije ili barem vrijednostima kojima bi trebala težiti. U dvoipol minutnom spotu HRT-ovci, između ostalog, spominju javni interes, istinu, obrazovanje, dječji program i modernost kao temeljne vodilje javne televizije.U istom videu naglašavaju kako je HRT televizija koja donosi vijesti, a nije sama vijest. No, ako je suditi po brojnim medijskim natpisima, aferama i unutarnjim prepucavanjima koje se vežu uz visoko pozicionirana bivša i sadašnja imena HRT-a, nažalost prečesto je javna televizija loša vijest u drugim medijima.

26. travanj 2024 23:11