Hrvatska
StoryEditor

HRT snizio cijene za reemitiranje programa

14. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska radio televizija je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja predložila mjere i uvjete kojima bi se otklonili eventualni negativni učinci na tržišno natjecanje na tržištu pružanja usluga televizijskog emitiranja programa nacionalne pokrivenosti.

Mjere su dostavljene u postupku koji je Agencija protiv HRT-a pokrenula 17. svibnja 2012. temeljem inicijative poduzetnika Digi satelitska televizija d.o.o. Postupak je pokrenut radi utvrđivanja je li odbijanjem poslovanja s poduzetnikom Digi satelitska televizija, HRT zlouporabio vladajući položaj te je li primjenjivao nepravedne prodajne cijene za reemitiranje svih programa HTV-a prema svim operatorima koji prenose televizijske programe krajnjim potrošačima uz plaćanje naknade (pay tv), bez obzira na platformu koju koriste (kabelski, IPTV ili satelit).

HRT je tijekom postupka samoinicijativno Agenciji dostavio novi Cjenik za reemitiranje, s retroaktivnom primjenom od 1. siječnja 2012. Iz njega je razvidno da svim operatorima daje pravo na reemitiranje programa HRT-a neovisno o platformi te da su cijene u odnosu na važeće u 2012. znatno snižene. Prema novom Cjeniku, cijena emitiranja programa HTV 1, HTV 2, HTV 3 i HTV 4 iznosi od 4,5 kuna (bez PDV-a) po programu, po pretplatniku godišnje.

Budući da je HRT samoinicijativno donio novi Cjenik s retroaktivnom primjenom od 1. siječnja 2012. te ga predložio Agenciji kao mjeru za otklanjanje njegovih mogućih negativnih učinaka na tržišno natjecanje, Agencija je na svojim stranicama objavila namjeru prihvaćanja preuzimanja predloženih mjera te je objavila javni poziv svim zainteresiranima da u roku od 20 dana dostave svoje primjedbe i mišljenja na taj prijedlog HRT-a.

Javni poziv i Cjenik dostupni su na internetskim stranicama Agencije (www.aztn.hr)

26. travanj 2024 15:38