Hrvatska
StoryEditor

Hrvati među najpesimističnijim potrošačima

04. Veljača 2013.

U svijetu je krajem prošle godine oslabilo povjerenje potrošača, pri čemu je više od 60 posto anketiranih izjavilo da u idućih 12 mjeseci neće biti dobro vrijeme za kupnju, a među najpesimističnijima su hrvatski potrošači, pokazalo je danas objavljeno istraživanje konzultantske tvrtke Nielsen.

Zabrinutost zbog američkog proračuna, koja je u međuvremenu popustila, kao i brige oko krize u eurozoni pritiskale su povjerenje potrošača u posljednjem tromjesečju 2012. godine. Čak 63 posto ispitanika izjavilo je da nije dobro vrijeme za kupnju u idućih 12 mjeseci, a najviše su potrošnji neskloni Europljani.

Potrošači u Azijsko-pacifičkoj regiji bili su najoptimističniji. Naime, 59 posto ispitanika iz te regije reklo je da u idućih 12 mjeseci neće biti dobro vrijeme za kupnje.

Nielsenov globalni indeks globalnog povjerenje potrošača u zadnjem tromjesečju prošle godine spustio se za jedan bod u odnosu na treće tromjesečje, te je iznosio 91 bod. U odnosu na isto razdoblje lani bio je 2 boda viši.

Očitanje indeksa ispod 100 bodova signalizira da su potrošači pesimistični u vezi potrošnje.

Svega 10 od 58 ispitanih tržišta imalo je indeks iznad 100 bodova. Najoptimističnije potrošačko tržište u svijetu u tome razdoblju bila je Indija, drugo tromjesečje zaredom - s indeksom povjerenja na 121 bodu. Potom slijede Filipini, 119 bodova, Indonezija 117 bodova i Tajland, 115 bodova.

Najlošije povjerenje potrošača bilo je u zemljama eurozone, posebice u Grčkoj, čiji je indeksom povjerenja potrošača bio 35 bodova. Slijedi Mađarska, s indeksom povjerenja od 37 bodova, potom Južna Koreja i Portugal, obje s indeksom od 38 bodova, Italija 39 bodova te Hrvatska, s indeksom povjerenja od 42 boda ili 1 bod više nego u trećem tromjesečju.

Nilsen je on-line istraživanje o povjerenju potrošača proveo između 10 i 27. studenoga prošle godine, a obuhvatio je 29.000 ispitanika na 58 tržišta.

20. travanj 2024 04:26