Hrvatska
StoryEditor

Hrvati najbolji u držanju troškova pod kontrolom

29. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ukupno 75 posto građana Hrvatske mjesečne izdatke i troškove drži pod kontrolom, pokazuju rezultati IMAS-ovog istraživanja o navikama potrošnje provedenog za potrebe Erste grupe na uzorku od 500 ispitanika.

Pritom je, gledano po kriteriju starosti, najviše građana koji drže pod kontrolom mjesečne izdatke i troškove u dobi iznad 50 godina (86 posto). Tim podatkom Hrvatska se nalazi na samom vrhu kada je usporedimo sa zemljama srednje i istočne Europe (SIE). Naime, prvi nakon Hrvatske su Nijemci kojih 70 posto smatra da ima pod kontrolom svoje mjesečne izdatke, a slijede ih Mađari (69 posto), Poljaci (61 posto), Crnogorci (59 posto), Česi (58 posto), Slovaci (54 posto), Srbi (53 posto), Rumunji (45 posto), Ukrajinci (43 posto) te Turci (33 posto). Da građani Hrvatske vješto upravljaju novcem pokazuje i podatak da njih 77 posto tvrdi da u svakom trenutku znaju sve detalje svoje financijske situacije, dok ih oko 45 posto kaže da nikada ne troši više no što prethodno planira. To je ujedno i najveći postotak u usporedbi s ostalim zemljama SIE regije obuhvaćenih ovim istraživanjem, a Hrvatska se nalazi uz bok zemljama kao što su Njemačka (75 posto) i Mađarska (69 posto), za razliku od primjerice Ukrajine (40 posto) i Turske (28 posto).Istraživanje je nadalje pokazalo da za ukupno 43 posto građana Hrvatske kupnja pričinjava manje zadovoljstva no što je to bio slučaj ranijih godina, a pritom je nešto veći postotak žena (46 posto) u odnosu na muškarce (39 posto). Iako je istraživanje pokazalo da 44 posto građana Hrvatske kupuje u diskontima, ukupno 26 posto ispitanika izjavilo je da kada kupuju osnovne stvari poput odjeće i hrane ne moraju uopće misliti o novcu, dok je 35 posto onih koji ističu da to moraju činiti. Kad se radi o većim predmetima kupnje, 48 posto građana ističe da uopće ne trebaju štedjeti ili posuđivati novac da bi si to mogli priuštiti, dok njih 19 posto ističe suprotno.

Kada se općenito analizira stav prema dugu, ukupno 51 posto građana smatra da ulazak u dug mora biti dobro promišljen i utemeljen na dobrim razlozima. Tome u prilog ide i podatak da bi 49 posto građana uzelo kredit ili plaćalo u ratama prvenstveno u svrhu kupnje stana ili kuće (66 posto od 15 do 29 godina starosti naspram 36 posto onih iznad 50 godina), 36 posto bi na kredit kupilo auto ili motocikl, dok bi se njih 28 posto odlučilo na takvu opciju zbog kupnje zemljišta. Zanimljiv je podatak da bi se 17 posto žena odlučilo na podizanje kredita za kupnju televizora putem kredita, dok isto želi 9 posto muškaraca. Od ostalih stvari koje se u manjem postotku ističu kao pogodne za kupnju kreditom, tu su kompjutori, putovanja, odjeća, obuća, pokloni za obitelj te mobilni uređaji. Kada se radi o kupnji stana ili kuće, 41 posto građana ističe da je za tu namjenu podiglo kredit u banci, a 13 posto da su posudili novac od obitelji.

02. svibanj 2024 12:59