Hrvatska
StoryEditor

Hrvati odlučuju što će kupiti istražujući Internet

25. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Google je predstavio rezultate istraživanja Consumer Barometer provedenog u suradnji s tvrtkama IAB Europe i TNS Infratest s ciljem pružanja uvida u ponašanje i navike potrošača pri kupovini na temelju čega se razrađuje perspektiva o načinima na koji se potrošači koriste Internetom kao izvorom informacija za donošenje odluka o kupovini.

Ovo istraživanje, koje tvrtkama daje uvid u načine na koji potrošači istražuju online i offline prije same kupnje, provedeno je na više od 2000 korisnika Interneta u Hrvatskoj koji su obavili kupnju artikla iz 36 različitih kategorija proizvoda podijeljenih u 7 sektora uključujući: maloprodaju, tehnologiju, namirnice i zdravstvene proizvode, automobilsku industriju, medije i zabavu, putovanja, financije i nekretnine. Za proizvode koje su kupili u proteklih 12 mjeseci ispitanici su pitani o tome kako su obavili istraživanje i donijeli odluku o kupovini te kako su istraživali prije kupovine proizvoda i na koji način su kupili proizvod.

Darko Dujič, menadžer tvrtke Google zadužen za razvoj poslovanja u regiji Adriatic, objasnio je: ‘Istraživanje je pokazalo kako Internet u Hrvatskoj ima veliki utjecaj na donošenje odluka o kupovini - ovisno o kategoriji, između 57% i 96% istraživanja proizvoda i odluka o kupovini doneseno je koristeći različite internetske izvore. Na primjer, u maloprodajnom sektoru 68% ispitanih osoba je obavilo istraživanje i odlučilo o kupovini pregledavajući različite internetske izvore. Međutim, samo 12% kupnje je obavljeno izravno na Internetu te internetske transakcije zaostaju za onima u susjednoj Sloveniji (23%)‘.

Dujič nastavlja: ‘Hrvatski korisnici najčešće su na Internetu provodili istraživanja i donosili odluke o kupnji kad je riječ o putovanjima: 96% korisnika je provelo istraživanje, dok je 60% obavilo samu kupnju preko Interneta. Zatim slijedi potrošačka elektronika i mobiteli gdje je 92% istraživalo i 27% obavilo kupnju na Internetu te sektoru medija koji, primjerice, uključuje kino ulaznice, i u kojem je 85% istraživalo i 38% obavilo kupnju na Internetu. Kada se radi o donošenju odluka o kupnji predmeta iz sektora tehnologije i maloprodajnih proizvoda, većina hrvatskih korisnika Interneta započinje svoje istraživanje tjedan dana prije kupovine. Podaci također pokazuju veliki potencijal za poboljšanje izravne kupovine s Interneta kada su u pitanju sektori financija i osiguranja, budući da samo 12% hrvatskih potrošača obavlja financijske transakcije putem Interneta. Primjera radi, ispitanici s Baltičkog područja više od 60% financijskih transakcija obavljaju putem interneta.‘

Andrej Koštomaj, menadžer marketinga tvrtke Google za regiju Adriatic dodaje: ‘U usporedbi s drugim zemljama Srednje i Istočne Europe vidimo velike mogućnosti za Adriatic regiju. Velike tvrtke, jednako kao i male i srednje, trebale bi svoju ponudu usluga i proizvoda učiniti vidljivijom na Internetu tako da ih potrošači mogu pronaći i informirati se o njihovoj ponudi. Kad bude stvorena kritična masa ponude internetskih stranica s vrijednim informacijama za krajnjeg korisnika, slijedit će i potražnja i snažniji razvoj online kupovine. To nam pokazuju iskustva sa drugih tržišta.‘

U proteklih 12 mjeseci kao maloprodajne kategorije na koje najviše utječe istraživanje na Internetu pokazale su se: knjige i kućanski aparati (81%), prate ih sportska oprema(78%) i pokućstvo/namještaj (78%). Istodobno, najviše kupljenih proizvoda na Internetu iz ovih kategorija su knjige (28%) i sportska oprema (18%), dok se preko Interneta najmanje kupuje oprema za uređenje doma i pokućstvo (6%). 

- Na primjer, u kategoriji proizvoda namještaja, više od tri četvrtine ljudi koristi Internet kako bi pronašli proizvod koji im se sviđa, i nakon što pronađu ono što žele kupiti, odu u trgovinu kako bi kupili proizvod. Ako trgovac pokućstvom nije vidljiv na Internetu, vrlo je vjerojatno da njegovo poslovanje ne ostvaruje puni potencijal. Kupci namještaja više ne idu od trgovine do trgovine kako bi našli odgovarajući proizvod, radije pretražuju Internet -zaključio je Koštomaj.

S 98% u Hrvatskoj, 91% u Sloveniji i 97% u Srbiji, najviše korisnika preferira tražilicu Google. Nadalje, građani Hrvatske uglavnom koriste računala/tablete kako bi pretraživali kategorije putovanja (85%), a usko ih prati kategorija tehnoloških proizvoda (82%), u isto vrijeme mobilni telefoni se najčešće koriste kako bi se istražilo artikle iz kategorije mediji (19%).

 - Ovo istraživanje omogućuje tvrtkama dobiti uvid u neke uistinu bitne informacije, kao što su informacije o tome koji se proizvodi najviše pretražuju na internetu a koji izvan njega, koriste li potrošači pametni telefon ili osobno računalo/tablet za pretraživanje Interneta te za koju kategoriju proizvoda ga koriste, ali i koliko vremena prije kupnje traže informacije o različitim proizvodima. U današnjem svijetu ključno je shvatiti ove informacije i saznati kako korisnici koriste Internet za odluke o kupovini jer će to omogućiti tvrtkama da zadovolje potrebe potrošača - zaključio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatic.

18. travanj 2024 08:14