Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska 42. na Globalnom indeksu inovacija

05. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Švicarska je drugu godinu za redom zauzela prvo mjesto na Globalnom indeksu inovacija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization) i INSEAD poslovne škole.

Izvješće WIPO-a i INSEAD-a sadrži rang listu 141 zemlje na temelju njihovih inovacijskih kapaciteta i rezultata, a Hrvatska je na toj ljestvici na 42. mjestu. U obzir se uzima broj broj istraživačkih institucija, infrastruktura, krediti, ulaganja te povezanosti industrije i visokog obrazovanja, patentiranja, znanstvenih publikacija i kreativne produktivnosti.

Nakon Švicarske najinovativnija zemlja je Švedska, zatim Singapur, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Danska, Hong Kong, Irska i SAD. Slovenija, s kojom se Hrvatska često uspoređuje, nalazi se na 26. mjesto, dok je susjedna Mađarska 31. Ostali ‘susjedi‘ pozicionirali su se iza Lijepe naše; Crna Gora je 45., Srbija 46., Makedonija 62., a Bosna i Hercegovina su na 72. mjestu. Najlošije rangirana zemlja u ovom istraživanju jest Sudan.

02. svibanj 2024 18:16