Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska dobiva prvi raspršeni hotel?

18. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Projekt raspršenog hotela, koji bi okupio pružatelje usluga u turizmu u staroj gradskoj jezgri, predstavljen je danas na inicijalnoj tribini u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika.

Riječ je talijanskom modelu gdje danas djeluju 62 takva hotela. Ministarstvo turizma nedavno je donijelo Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine u kojoj raspršenim, difuznim hotelima daje prioritet u razvoju privatnog smještaja. Uvođenjem ovakvog oblika integracije smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, Šibenik bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji bi pokrenuo takvu inicijativu. 

-Realizirali smo projekte poput plaže Banj koji su dali značajne rezultate za razvoj turizma i to nas je potaklo da idemo korak naprijed. Najveća prednost ovog modela je da omogućava hotel bez nove gradnje unutar gradske jezgre, već na osnovu postojećih resursa koji se dodatno valoriziraju- istaknuo je šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović. 

Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja Grada Šibenika i razvojem poduzetništva u staroj gradskoj jezgri. U sinergiji je i s aktualnim projektima Grada Šibenika kao što su plaža Banj, ljetna pozornica na tvrđavi svetog Mihovila te projektima Jewel i Intermodal za koje je Grad Šibenik uspješno aplicirao na europske fondove i koji se direktno odnose na staru gradsku jezgru i turizam. Šibenik je prošlu turističku sezonu završio s povećanjem noćenja od čak 28 % i nedvojbeno je da su tom rezultatu upravo pridonijeli projekti poput plaže Banj. Organiziranje raspršenog hotela dodatno će pridonijeti povećanju smještajnih kapaciteta i duljem zadržavanju turista u gradu. 

Ovakav model je karakterističan za povijesne jezgre. Osnovna ideja je stavljanje u funkciju građevina unutar jezgre kojima se daje nova vrijednost kroz turističke usluge te povezivanje postojeće ponude privatnog smještaja. Cilj je potaknuti razvoj autentičnih usluga, a u isto vrijeme očuvati i popularizirati tradicijsku kulturu i generirati prihod u cijeloj zajednici. Smještaj u ovakvom hotelu organiziran je u više različitih međusobno nepovezanih objekata. Postoji centralna recepcija i centralni restoran te umreženi sustav ostalih usluga poput turističkih vodiča, suvenirnica, parkinga i slično. Vođenje i organiziranje ove vrste hotela moguće je kroz udruživanje vlasnika pojedinih objekata koji stvaraju zajedničku upravljačku strukturu. Upravljačku strukturu može organizirati i lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja će okupiti vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel. 

-Podržavam ideju umrežavanja, ali nositelj takvog projekta mora biti Grad Šibenik koji će na ovaj način poboljšati uvjete iznajmljivača. Ovako ćemo ozbiljnije konkurirati na tržištu i riješiti probleme poput parkinga ili recepcije te stvoriti perspektivu za razvoj zdravstvenog, kulturnog i sportskog turizma i preko zime- istaknuo je šibenski iznajmljivač Anton Dobra. 

03. svibanj 2024 22:43