Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska - hit destinacija Britanaca za kratki odmor

05. Studeni 2012.

Strategija hrvatskog turizma na britanskom tržištu više nisu velike brojke i niske cijene nego turizam posebnih interesa, povećanje avioletova prema Hrvatskoj i broja odredišta koja će posjećivati britanski turisti te širenje sezone.

Poruke su to ministra turizma Veljka Ostojić na današnjoj hrvatskoj konferenciji za medije na jednoj od najvažnijih svjetskih turističkih burzi WTM u Londonu. Na konferenciji, koja je okupila više od 50 britanskih i drugih stranih novinara, objavljeno je i da je Hrvatska prema mišljenju britanskih turističkih profesionalaca najbolja nadolazeća destinacija za kratka putovanja iz Britanije, za što je ministru Ostojiću uručena i nagrada ‘Travel Agent Choice Awards 2012‘ koju dodjeljuje britanski izdavač BMI Publishing Ltd.

Najavljujući novosti u hrvatskom turizmu za iduću godinu Ostojić je uz ostalo spomenuo predstojeće smanjenje stope PDV-a za turizam, kao i već aktualnu nultu stopu za reinvestiranje dobiti, što bi uz ostalo trebalo pridonijeti povećanju investicija u sektoru te zaposlenosti.

Britansko je tržište ocijenio važnim za hrvatski turizam naglašavajući da su ove godine dolasci i noćenja britanskih turista porasli za više od po 20 posto u odnosu na lani. Iduće bi se godine taj rast mogao nastaviti, za 5 do 10 posto, s obzirom na najave touroperatora, povećanje broja letova niskotarifnih zračnih prijevoznika, ali i British Airwaysa koji već od 9. prosinca ove godine pokreće cjelogodišnju liniju London-Zagreb.

Nova direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić, koja je zadnjih pet godina bila direktorica HTZ-ovog predstavništva u Londonu, smatra da Hrvatska ima dobre osnove za porast prometa iz Velike Britanije.To je potpomognuto i relativnim oporavkom Velike Britanije od krize te ponovnim blagim porastom putovanja britanskih turista u svijet ove godine i to na 60 milijuna putovanja na što potroše oko 35 milijardi funti.Uz to je prisutno i sve veće zanimanje Britanaca za cijelu Hrvatsku, pri čemu im je najvažnije ponuditi kvalitetan i sadržajan boravak s mnogo motiva za dolazak poput aktivnosti temeljenih na kulturnoj i prirodnoj baštini, sportu i enogastronomiji. Treba poboljšati i sadržaje i komunikaciju o tim sadržajima jer često nema dovoljno informacija o tome što se sve može raditi u Hrvatskoj izvan ljeta, rekla je Matešić.

U sklopu konferencije poznati britanski vinski stručnjak Joe Wadsack održao je prezentaciju (i degustaciju) hrvatskih vina Matoševića, Kozlovića, Krauthackera i Tomića ističući da je Hrvatska izuzetno uzbudljiva vinska destinacija s raznolikim i autohtonim sortama.

26. travanj 2024 20:26