Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska je izašla iz recesije, očekujemo rast gospodarstva od 0.2%

29. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

"Gospodarski rast je u prvom tromjesečju nadmašio naša i očekivanja ostalih aktera na tržištu te je stopa rasta ubrzala na 0.5% godišnje te tako i tehnički naznačila izlazak Hrvatske iz recesije", ustvrdio je Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživanja u Erste banci, komentirajući danas objavljene podatke o rastu domaćeg BDP-a.

Struktura rasta, smatra Kovač, pokazala je nešto povoljnije trendove na strani domaće potražnje te nešto skromniji rezultat na strani neto izvoza. Kod domaće potražnje došlo je do očekivanog oporavka osobne potrošnje (0.3% y/y), a što je popratio i blagi rast javne potrošnje. Pozitivno iznenađenje došlo je od strane investicija, gdje je trend pada snažno usporio, te iako izgledi i dalje ostaju krhki, vjerujemo da će tijekom 2015. doći do ublažavanja negativnog trenda u toj kategoriji. Neto izvoz imao je neutralan utjecaj, uz solidnu dinamiku na strani izvoza (7.2% y/y), ali i naglašenije pritiske na strani uvoza.

"U ostatku godine i dalje očekujemo nastavak blagog pozitivnog doprinosa osobne potrošnje, a čemu pogoduje trend inflacije i rast raspoloživog dohotka zbog promijenjenog okvira poreza na dohodak. Investicije su još uvijek suočene s ograničenjima opterećenih bilanci korporativnog sektora, ali i utjecajem potrebe fiskalne konsolidacije kod javnih investicija. Postepeno ubrzavanje apsorpcije EU fondova, prema našem mišljenju, imat će pozitivan utjecaj još uvijek s vremenskim odmakom. U tom kontekstu trenutno ne očekujemo ništa više od stabilizacije investicijske aktivnosti tijekom 2015. Nadalje izvozni kanal, prije svega zbog dinamike rasta u EU, i dalje ostaje podrška rastu te, ukupno gledano, očekujemo pozitivan doprinos neto izvoza stopi rasta. U tom kontekstu i ovoj godini očekujemo rast gospodarstva od 0.2%", zaključuje Kovač

27. travanj 2024 01:57