Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatska je obvezna primjenjivati Europski uhidbeni nalog‘

22. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Nema dvojbe da će Hrvatska uskladiti domaći zakon o Europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, ali sumnjam da će do petka, do kada Bruxelles očekuje odgovor - biti obavljen sav posao. Odgovor Bruxellesu još nije napisan, ali će Hrvatska funkcionirati u okviru europskih standarda. Izjavila je to u Dnevniku 3 ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje jesu li točni medijski napisi da je u Vladi već pala odluka da se sporni lex. Perković promijeni i da se povuče rok od kojega uhidbeni nalog vrijedi (ograničenje izručivanja za zločine počinjene prije 2002.) ministrica je kazala kako za sve članice koje su u EU ušle u 2004. i kasnije - vrijedi to da nemaju mogućnost ograničavanja na 2002. Unutar te kategorije je i Hrvatska i oko toga ne treba stvarati konflikt, dodala je.

Pusić je kazala kako gradnja Pelješkog mosta kao varijanta spajanja juga Hrvatske ima ‘najviše pozitivnih bodova‘. Za Hrvatsku je to i najefikasnije od trenutno ponuđenih 10 rješenja. Napomenula je i da su rezultati europske studije najprije bili najavljeni za 18. kolovoza, a onda je datum prebačen za 21. rujna. ‘Prvu varijantu rezultata smo znali već prije ljeta i u tom nacrtu se Pelješki most pokazuje kao najbolje riješenje‘, istaknula je.

Pusić je također kazala kako pukotina u koaliciji nema. Radimo u teškim uvjetima, ali sa dosta uspjeha koji se još nisu dovoljno pokazali. Bitno je na karaju zbrojiti što se napravilo, imamo zajedičku odgovornost. Nasmijala se na pitanje da komentira poruke neimenovanih izvora da HNS igrat s figom u džepu i potajno stvara savez HNS - IDS - Gabrić - Bandić, kontra SDP-a i HDZ-a. IDS je član koalicije, a ove različite grupe bi se rado popularizirale u javnosti i o tome se ovdje radi, kazala je.

04. svibanj 2024 18:05